Таємний візит Остіна і Блінкена до Києва: про що домовились

14:41, 25.04.2022
Таємний візит Остіна і Блінкена до Києва: про що домовились

Президент Зеленський під час зустрічі з високопосадовцями із США — держсекретарем Ентоні Блінкеном та міністром оборони Ллойдом Остіном (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський під час візиту Державного секретаря Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкена та міністра оборони США Ллойда Остіна до України обговорив оборонну допомогу та фінансову підтримку України, а також гарантії безпеки.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Офісу глави Української держави у понеділок. 
 
«Візит делегації високопосадовців США до Києва у цей відповідальний для Української держави момент є дуже цінним і важливим. 
 
Обговорили з Держсекретарем Ентоні Блінкеном і міністром оборони Ллойдом Остіном оборонну допомогу, посилення санкційної політики проти Росії, фінансову підтримку України та гарантії безпеки», — йдеться в повідомленні.
 
 
Зеленський подякував США за те, що надана ними оборонна підтримка уже сягнула 3,4 млрд доларів і окремо зупинився на санкційній політиці. 
 
«Ми цінуємо те, що Сполучені Штати Америки безпрецедентно допомагають Україні. Хочу від себе особисто та від усього українського народу подякувати президенту Байдену за його лідерство в підтримці України, за його особисту чітку позицію. Подякувати усьому американському народу, а також Конгресу за двопалатну та двопартійну підтримку. Ми це бачимо. Ми це відчуваємо»,– наголосив Зеленський.
 
За словами Зеленського, таке сприяння вже допомагає вивести українські оборонні спроможності на якісно новий рівень, що є вкрай важливим для захисників і захисниць, які боронять українську землю на передовій.
 
Окрему увагу під час зустрічі приділили санкційній політиці, яка має і надалі посилюватися та стати вагомим елементом впливу на агресора. 
 
Президент передав американській стороні План дій щодо посилення санкцій проти Російської Федерації, напрацьований групою Єрмака-Макфола.
 
«Ми розуміємо, якими мають бути наступні кроки на цьому треку. І розраховуємо на підтримку партнерів», - підкреслив Зеленський.
 
 
Своєю чергою, обговорюючи шляхи активізації фінансової підтримки України, як для сприяння економіці, так і для подальшої відбудови держави, глава держави відзначив важливість розширення Сполученими Штатами Америки можливостей для доступу українських товарів на американський ринок.
 
Окрім цього, у ході зустрічі сторони обговорили мирний процес і перспективи посилення антивоєнної коаліції. Зеленський наголосив, що Україна бачить США лідером серед майбутніх країн-гарантів безпеки Української держави.
 
Як повідомлялося, Державний секретар США Ентоні Блінкен та Міністр оборони США Ллойд Остін таємно прибули з візитом до України 24 квітня. 
 
 
Делегація високопосадовців зі США  у Києві повідомили про новий пакет військової допомоги для України та 15 країн-союзників на суму 713 мільйонів доларів. Для Києва при цьому передбачено близько 322 мільйонів доларів. Це готівка, яку країна може використати для придбання поставок, які їй потрібні. 
 
Також держсекретар повідомив, про поступове повернення в Україну і Київ посольства США та про призначення посла. 
 
Під час своєї прес-конференції 23 квітня Зеленський випадково анонсував візит держсекретаря та міністра оборони США.
 
Як повідомляла УМ, президент України  Володимир Зеленський привітав українців з Великоднем і попросив Бога дати сили для перемоги над російським ворогом.