Зеленський вважає, що Путін блефує щодо ядерної зброї

22:51, 10.03.2022
Зеленський вважає, що Путін блефує щодо ядерної зброї

Володимир Зеленський під час спілкування з пресою. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський вважає, що погрози президента РФ Володимира Путіна застосувати ядерну зброю є блефом.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави сказав в інтерв’ю німецькій газеті Die Zeit, відповідаючи на запитання, чи застосує Путін ядерну зброю, якщо Захід втрутиться у війну в Україні.

 

«Думаю, що це блеф. Одне діло – бути вбивцею. Інше діло – бути самогубцем. Будь-яке застосування ядерної зброї означатиме кінець не тільки для людини, яка її застосує. Але і для всього, що в принципі може бути дорогим в житті для цієї людини», – наголосив Верховний Головнокомандувач

 

Також, за його словами, порушення Будапештського меморандуму підписантами є стратегічною помилкою останніх. Адже після його порушення світ отримав сигнал, що міжнародне право не має сили.

 

«Це було помилкою для підписантів – порушити умови Будапештського меморандуму. Чому? Тому що у світі є такі країни, які хочуть собі ядерну зброю або які знають, що сусіди хочуть їх захопити чи відібрати у них якусь територію. Якби "Будапешт" діяв, можна було б говорити цим країнам: ось гарантії безпеки, які ви можете отримати, і тому навіть не думайте про ядерну зброю.

 

Агресія проти України – це чіткий сигнал усьому світу: гарантії не працюють, навіть коли під ними підписалися найсильніші світу. Росія ж сама нам гарантувала безпеку. А тепер сама намагається нас знищити. Хто тепер у світі буде сподіватись на силу договорів, якщо боїться за своє існування? Тому відчутно покарати росію за це вторгнення в Україну і домогтися звільнення нашої території – це насправді відновити силу міжнародного права. Захід здатний це зробити», – зауважив український президент.

 

Він також додав, що Путін хоче «пошматувати Європу» після України.

 

«А ви чули, що вони у Москві говорили останніми роками? Ви чули коли-небудь, щоб вони поважали Європу? Щоб вони визнавали Європу силою, з якою треба мати відносини на рівних і на основі міжнародного права? Насправді, вони хочуть пошматувати Європу так само, як і Україну. Вони вже анонсують це. Послухайте, що розповідають їхні пропагандисти. У них навіть у церквах бувають проповіді про підкорення інших держав - Молдови, Грузії, держав Балтії. Я впевнений, що є загроза і для Польщі», - сказав Зеленський.

 

На його переконання, весь континент у небезпеці, поки Росія має змогу нападати на іншу державу.

 

Нагадаємо, Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї - міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, Великою Британією, США та росією про гарантії Україні у зв'язку з набуттям нею неядерного статусу. Того ж дня Україна приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

 

Зауважимо, що Україна ніколи не заявляла про відновлення ядерного статусу, лише напередодні початку війни, 19 лютого, президент Володимир Зеленський сказав, що якщо гарантій безпеки не буде Україна матиме право "вважати, що Будапештський меморандум не працює і всі пакетні рішення 1994 року були піддані сумніву".

 

Президент Росії Володимир Путін одразу використав це у своїх цілях, додавши ядерну загрозу до абсурдних аргументів для "визнання ЛНР та ДНР" та початку війни проти України, яку пропаганда РФ називає "спецоперацією".

 

Станом на 1991 рік Україна мала третій за розміром ядерний арсенал світу, проте наша країна втратила ядерний статус 2 червня 1996 року.