Зеленський відреагував на хамство Путіна і Лукашенка

16:52, 08.02.2022
Зеленський відреагував на хамство Путіна і Лукашенка

Свою думку на хамство сусідів Зеленский висловив під час пресконференції з Макроном. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський відреагував на хамство і погрози президента РФ Володимира Путіна і самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, якими вони відзначилися останніми днями.

 

Як повідомляє Україна молода, свою думку на хамство сусідів Зеленский висловив під час спільної пресконференції з президентом Франції Макроном у Маріїнському палаці у вівторок.

 

Зокрема, реагуючи на вульгарні слова Путіна щодо українського керівництва, Зеленський заявив, що терплячість України є ознакою прояву мудрості.

 

"Я напевне відповім російською мовою, щоб автор афоризму (Путін – ред.) зрозумів мою відповідь. Безумовно є речі, з якими не посперечаєшся із президентом РФ. Україна дійсно красуня.

 

З приводу "моя", те що він каже. Тут уже невеликий перебір… А щодо "терпи, моя красуне", я вважаю, що Україна дуже терпляча, тому що це мудрість, тому що це важливо не тільки для України, а й для всієї Європи. І дуже важливо для росіян. Тому що від нашого терпіння залежить ескалація з іншої сторони. Ми захищаємо свою країну, ми на своїй території.

 

Наше терпіння впливає на провокації, коли ми не відповідаємо на провокації, а ведемо себе дуже достойно. Тому в терпінні – мудрість", - наголосив президент України.

   

Напередодні, 7 лютого президент Росії Володимир Путін глузливо звернувся до Зеленського стосовно виконання Мінських угод щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, процитувавши російську вульгарну приказку:

 

"У Києві то кажуть, що будуть виконувати (Мінські угоди – ред.), то кажуть, що це зруйнує їхню країну. І президент (України – ред.) чинний нещодавно заявив, що йому жоден пункт не подобається з цих Мінських угод. Ну, подобається, не подобається – терпи, моя красуне. (російською: "нравится, не нравится – терпи, моя красавица" – ред.). Треба виконувати. Інакше ніяк", - сказав господар Кремля у присутності Макрона, який у понеділок перебував у Москві.

 

                                                 Макрон прибув до Києва після візиту до Москви.

 

Агресивні заяви Лукашенка на адресу України і самого Зеленського, останній також не залишив без відповіді.

 

Так, на погрози про перекриття електроенергії з Білорусі у разі війни президент України нагадав, що від скасування торгівлі між країнами постраждає саме Мінськ.

 

"Нещодавно товаріщ… одна людина з Білорусі також заявила, якщо буде ескалація з боку Росії, то вони припинять постачання в Україну енергоресурсів. Людина сказала ці слова, і як ми повинні на це реагувати?

 

Я вам скажу, як я відреагував. Я попросив надати мені статистику товарообміну між Україною та Білоруссю. У нас товарообігу на $6 мільярдів. І з них $1,5 мільярди експортує Україна в Білорусь, $4,5 мільярди експортує Білорусь в Україну.

 

Тобто, якщо країни починають обмежувати торгівлю одна з одною, хто ж від цього страждає? У даному випадку постраждають просто люди. Якщо є бажання у Кам’яний вік перейти, можна зробити так. Щось заборонить Білорусь, щось заборонить Україна.

 

Але хто страждає? Тим більше, ви бачите, у товарообігу в 6 мільярдів точно не Україна виграє", - сказав глава держави на адресу диктатора Білорусі.

 

Нагадаємо, раніше Лукашенко заявив, що у випадку ескалації конфлікту між Києвом і Москвою Білорусь припинить постачання палива і електроенергії в Україну.

 

Він також назвав президента України «безголовим», мовляв, він ставився до нього спочатку «як до дитини».

 

 

Як повідомляла "УМ", президент Франції Макрон перебуває у Києві з візитом.