Газові протести: до Казахстану направили «миротворців ОДКБ»

00:56, 06.01.2022
Газові протести: до Казахстану направили «миротворців ОДКБ»

До ОДКБ входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія і Таджикистан. (odkb-csto.org)

Лідери країн Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) відреагували на заклик президента Казахстану Токаєва допомогти вгамувати протестувальників і направили так звані Колективні миротворчі сили ОДКБ до країни.

 

«Миротворці» вирушили до Казахстану в ніч на четвер.

 

Як інформує Україна молода, про ухвалене рішення повідомив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, адже саме ця країна наразі формально головує у ОДКБ. 

 

За його словами, миротворців направили «з метою стабілізації та нормалізації обстановки».

 

«У зв'язку зі зверненням президента Республіки Казахстан К.-Ж.К. Токаєва та через загрозу національній безпеці та суверенітету Республіки Казахстан, викликану, в тому числі, втручанням ззовні, Рада колективної безпеки ОДКБ відповідно до статті 4 Договору про колективну безпеки ухвалила рішення направити Колективні миротворчі сили ОДКБ до Республіки Казахстан на обмежений за часом період з метою стабілізації та нормалізації обстановки у цій країні», - заявив Пашинян.

 

Зауважимо, що Організація договору про колективну безпеку є військово-політичною  міжнародною організацією, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія і Таджикистан. Росія позиціонує її як альтернативу НАТО.

 

Перед тим президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв попросив глав країн ОДКБ надати допомогу Казахстану, заворушення в країні він порівняв із терористичною загрозою.

 

«Насправді це вже не є загрозою, це підрив цілісності держави і найголовніше - це напад на наших громадян, які просять мене, як главу держави, терміново надати їм допомогу.

 

Мій конституційний обов'язок у тому, що я повинен дбати про благополуччя, спокій та безпеку наших громадян. Тому звернення до сторін щодо організації Договору про колективну безпеку вважаю абсолютно доречним, своєчасним», - наголосив Токаєв.

 

На його думку, «терористичні банди є, по суті, міжнародними», бо, мовляв, «пройшли серйозну підготовку за кордоном, і їхній напад на Казахстан можна розглядати і потрібно розглядати як акт агресії».

 

Українські експерти вважають, що газові протести у Казахстані Росія використає для посилення власного політичного впливу в країні, а її роль у намірі придушити масові протести казахів є ключовою в ОДКБ.

 

Як повідомляла «УМ», з 2 січня на заході Казахстану відбуваються "газові" протести, які розпочалися після стрибка цін на скраплений газ, яким заправляють більшість автомобілів у регіоні.

 

Уранці 5 січня уряд Казахстану відправили у відставку. В Алмати люди захопили акимат (адміністрацію).

 

Увечері 5 січня влада запровадила надзвичайний стан по всій країні.