Венедіктова активізує 200 справ щодо порушень на підприємствах Ахметова

01:42, 03.12.2021
Венедіктова активізує 200 справ щодо порушень на підприємствах Ахметова

Ірина Венедіктова напередодні плідно спілкувалася із президентом Зеленським та іншими керівниками держави. (Фото Офісу генпрокурора)

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила про намір активізувати розслідування понад 200 кримінальних проваджень щодо порушень, зловживань і нанесення збитків на всіх великих підприємствах в сфері вугільної промисловості та енергетики.

 

За її словами, ці порушення стосуються суб’єктів господарювання й окремих осіб «з орбіти впливової людини».

 

Очільниця Різницької не називає прізвище цієї людини, але за багатьма ознаками йдеться про олігарха Ріната Ахметова, з яким зараз перебуває у конфлікті керівництво держави на чолі з президентом Зеленським.

 

Як інформує Україна молода, про свої наміри щодо активізації розслідувань у сотнях справ пані Венедіктова повідомила у соцмережах в ніч на п’ятницю.

 

«Останнім часом… ми з вами стали телеглядачами різноманітних незвичних шоу. У багатьох виникає відчуття, що ми не тільки дивимось ці шоу на ТБ, але і беремо в них участь. Моя персональна точка зору не повинна і не зміниться під тягарем виключно політичних аргументів.

 

Я не інквізитор, я не прислуговую політикам, я не продаюся покупцям політичних дивідендів, я не влаштовувалась на роботу в ляльковий театр. На роботі всі прокурори давно вже знають: якщо я прийняла рішення, реалізую його не дивлячись на ситуативні ризики», - зазначила генпрокурорка.

 

За її словами, у неї склалася і власна думка, яку вона не має права висловити, зважаючи на специфіку посади:

 

«Єдине, на що я маю право - реагувати на ситуацію в площині кримінальної юстиції з прицілом на процесуальний результат».

 

І додала: «Не вважаю, що в умовах суспільного та політичного шторму Офіс генпрокурора повинен відсиджуватися збоку. В той час, коли політики сперечаються між собою в залі українського парламенту чи в телевізійних шоу, ми на наших робочих місцях посперечаємось мовою процесуальних документів».

 

Ірина Венедіктова наголосила, що нікого не називає заколотником, олігархом чи правопорушником, але має право в такий гострий для країни момент активізувати розслідування цілої низки кримінальних проваджень, аби переконатися у доцільності рішень, прийнятих прокурорами різних рівнів «відносно суб’єктів господарювання й окремих осіб з орбіти власника кількох відомих телеканалів, вугільних підприємств, підприємств у сфері енергетики тощо».

 

«Ми провели попередній аналіз усього масиву кримінальних проваджень, і наразі з’ясувалося, що мова йде про понад 200 справ. Ці 200 справ - результат лише поверхневої оцінки, переконана, що їх більше. Ми маємо на увазі майже всі великі підприємства у сфері вугільної промисловості та енергетики з орбіти цієї впливової людини», - заявила генпрокурорка.

 

За її словами, орієнтовні суми завданих державі збитків обчислюються мільярдами гривень.

 

І додала, що з метою персоніфікувати відповідальність вона ввійде до груп прокурорів в основних і найбільш резонансних справах.

 

Як повідомляла «УМ», раніше президент Зеленський заявляв, що Ахметова нібито намагаються «втягнути в організацію державного перевороту», який заплановано 1-2 грудня.

 

Сам Ахметов гостро розкритикував цю заяву глави держави. У вказані дати ніяких переворотів і заколотів не відбулося.