Злодії в законі під санкціями РНБО: транслітерацію прізвищ записали з помилками

16:58, 17.10.2021
Злодії в законі під санкціями РНБО: транслітерацію прізвищ записали з помилками

Олексій Данілов намагається «загасити» скандал із транслітерацією прізвищ злодіїв у законі. (Фото РНБО України)

Виявляється РНБО не вносила випадкових людей до санкційного списку криміналітету, а лише помилилася із транслітерацією прізвищ 108 осіб.

 

Як інформує Україна молода, це підтвердив секретар РНБО Олексій Данілов, який ще напередодні обурювався через те, що 108 людей до списку нібито внесли помилково.

 

Нині ж пан Данілов намагається «загасити» скандал.

 

За його словами, помилки у рішенні Ради нацбезпеки і оборони відносно 108 осіб із санкційного списку, про які він говорив раніше, стосувалися транслітерації прізвищ.

 

"Помилки в прізвищах були, вони вже всі виправлені", - сказав Данілов у коментарі Hromadske  в неділю.

 

І додав, що правоохоронці, які допустили помилки транслітерації, були покарані.

 

Втім, за словами Данілова, серед більш ніж 650 осіб таки була одна, яка опинилась у переліку випадково і санкції щодо неї вже зняли. Хто це і чому її внесли до списку — з особистих мотивів чи через якусь конкретну помилку — секретар РНБО наразі не уточнив.

 

Перед тим колишній представник пресслужби МВС часів Арсена Авакова Ярослав Тракало запевнив, що міністерство нікого помилково не "зараховувало" до криміналітету, а нинішні зміни в санкційному списку стосуються транслітерації прізвищ.

 

За його словами, нинішні зміни в санкційному списку є "косметичними".

 

У коментарі «Українській правді» він заявив, що озвучена напередодні інформація щодо так званого "переліку 108"  – не відповідає дійсності. За його даними, на засіданні 15 жовтня РНБО лише провела уточнення щодо правильності написання транслітерації (написання прізвища та імені латинськими літерами) прізвищ та дат народження поданих громадян.

 

Наприклад, №1 Єсін Єгор в англійській транслітерації по списку Yesin Yegor у нинішньому варіанті виправлений на Esin Egor (змінилися перша буква імені і прізвища в англ. транслітерації). Або №3 Лисенко Сергій – Lysenko Serhi на Lysenko Serhii (додалася в прізвищі остання ще одна англійська літера i).

 

Він пояснює, що "злодії у законі" часто мають по кілька паспортів, де може відрізнятися навіть на одну літеру правопис прізвища або ж дата народження.

 

"У зв’язку з цим варто зазначити, що усі проєкти рішень на засідання РНБО – готуються апаратом РНБО. Після цього подані матеріали затверджує секретар Ради Нацбезпеки. Він же перед внесенням на розгляд – погоджує їх із президентом. І тільки після проходження усіх цих "формальностей", а насправді – складних і відповідальних етапів державної роботи кожного члена Ради нацбезпеки і оборони, куди, до слова, входять не якісь статисти, а генеральний прокурор, голова Служби безпеки України, голова Служби Зовнішньої розвідки, міністр оборони тощо, – проєкт рішення виноситься на розгляд членів РНБО.

 

До речі, після затвердження на засіданні – рішення РНБО в дію своїм указом вводить саме президент", - сказав Тракало.

 

Напередодні в Офісі президента заявили, що зараз встановлюються обставини внесення до санкційного списку більше ста осіб, яких помилково "зарахували" до криміналітету, в тому числі перевіряється, чи могли такі дії бути умисними.

 

Водночас депутатка від фракції "Голос", членкиня парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова переконана, що включення невинних людей до санкційного списку було "фальсифікацією документів на найвищому державному рівні". На її думку, "Аваков і Ко прибирали зі списків реальних злодіїв за гроші, а натомість вносили тих, кого там хотіли бачити".