Білоруському дипломату Камишеву вручили ноту протесту України через заяви Лукашенка

17:51, 10.08.2021
Білоруському дипломату Камишеву вручили ноту протесту України через заяви Лукашенка

Україна вручила Білорусі ноту протесту через антиукраїнські заяви Лукашенка. (Фото посольства Ресрубліки Білорусь)

МЗС України викликало тимчасово повіреного Білорусі в Україні Кирила Камишева і вручило йому ноту протесту через вчорашні антиукраїнські заяви самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють прес-служба МЗС України і посольство Білорусі у вівторок.

 

«Перш за все, білоруського дипломата застерегли, що висловлена ​​О. Лукашенком готовність визнати російський суверенітет над тимчасово окупованим українським Кримом є рівнозначною співучасті в злочині Кремля проти територіальної цілісності і суверенітету України, з усіма пов'язаними міжнародно-правовими наслідками. Подібними заявами він порушує міжнародні зобов'язання Білорусі щодо дотримання норм і принципів міжнародного права», - йдеться в повідомленні МЗС України.

 

Також у білоруського дипломата запросили пояснення у зв'язку з допуском на територію Білорусі "прокурорів" "ЛНР" для допиту Романа Протасевича.

 

«У разі підтвердження це буде суперечити раніше отриманому українською стороною з офіційною відповіддю від МЗС Білорусі, у якому цей факт категорично заперечувався», - зазначили українські дипломати.

 

Заяви Лукашенка про нібито "переправлення зброї" і підготовку в Україні "бойовиків" для дій в Білорусі МЗС сприймає як "безвідповідальні й далекі від реалій".

 

"Очевидно, це є продуктом штучно створеного кремлівськими пропагандистами в оточенні Лукашенка образу України як "ворожої" до Білорусі і білоруського народу, що абсолютно не відповідає дійсності. Фейками про зовнішні загрози державності Білорусі з боку України та інших західних держав Лукашенко намагається виправдати свої репресивні методи й обмеження прав і свобод громадян Білорусі", - сказано в повідомленні.

 

Крім того, в МЗС звернули увагу на погрози Лукашенка "поставити на коліна" Україну, прикриваючись президентом РФ Володимиром Путіним.

 

"Путін не зміг поставити Україну на коліна, тому надії Лукашенка на нього є програшною ставкою", - зазначили в МЗС.

 

Водночас, посольство Білорусі в Україні повідомило деталі бесіди тимчасового повіреного Кирила Камишева з директором Другого територіального департаменту МЗС України Василем Зваричем.

 

 "Під час зустрічі обговорено поточний стан українсько-білоруських відносин. На підняті українською стороною питання, в тому числі пов'язані з територіальною цілісністю України, дано вичерпні коментарі. До зовнішньополітичного відомства України була в черговий раз доведена глибока заклопотаність білоруської сторони недружніми діями України до Білорусі, які ведуть до кризи у відносинах між країнами", - йдеться в повідомленні білоруських дипломатів.

 

Наголошено також, що було "відзначено зацікавленість Білорусі в нормальних добросусідських відносинах з Україною, висловлено сподівання на повернення української сторони в русло конструктивного і шанобливого діалогу".