День Незалежності Білорусі відзначать у Києві та інших містах Європи

13:57, 26.07.2021
День Незалежності Білорусі відзначать у Києві та інших містах Європи

Кияни можуть відсвяткувати День незалежності Білорусі разом із сябрами. (Фото руху солідарності «Разам»)

День Незалежності Білорусі відзначать в Києві в парку Шевченка. Це головне національне свято в 1996 році було незаконно та нелегітимно скасовано Олександром Лукашенком, але опозиція і білоруський народ щороку продовжує його святкувати.

 

Саме в цей день, 27 липня 1990 року було ухвалено Декларацію про державний суверенітет Білорусі, яка стала ще одним цвяхом у труну «тюрми народів» під назвою СРСР.

 

Про це повідомляє Україна молода в понеділок з посиланням на організаторів свята. 

 

З нагоди свята о 18:00 біля пам’ятника Кобзарю розпочнеться віче-концерт, у якому звучатимуть пісні білоруською та українською мовами. У заході братимуть участь білоруські та українські громадські діячі, співаки, музиканти, літератори.

 

Серед них – народний артист України Кирило Стеценко, лідер гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк, автор-виконавець, учасник багатьох гуртів Орест Криса, кобзарі Святослав Силенко (син Тараса Силенка) та Тарас Компаніченко, співачка, лідерка гурту «Телері» Леся Рой, одеський гурт «Друже Музико», дует «Осяйна & Живосил», білоруський бард Андрій Касмович, білоруська співачка й акторка Кетеван та інші.

 

 «Я вважаю, що кожен пробуджений українець інстинктивно підтримує і особисті свободи людини, і політичні та культурні права кожної нації. Це важливо, що білоруське суспільство більше не хоче терпіти свого власного диктатора, але і Україна, і Білорусь мають ще вибороти справжню незалежність від імперської Росії та зрозуміти вирішальне значення і цінність власної національної ідентичності, яка об'єднує націю через власну мову, культуру, історію та непереборне прагнення творити справжнє майбутнє власного народу!

 

Спільне прагнення національної свободи робить нас сильнішими! Живє Бєларусь! Слава Україні!», - говорить скрипаль та шоу-мен Кирило Стеценко.

 

Ведучий концерту – відомий  білоруський телеведучий, шоумен, актор, фронтмен групи «DaVinci» Денис Дудинський, який рік тому підтримав страйк проти режиму Лукашенка, втративши роботу на телестудії, але зберігши ім’я. Місяць тому він з дружиною виїхав в Україну.

 

Організаторами акції виступили творче об’єднання «Музичний батальйон», Спілка композиторів України та Рух солідарності «Разам».

 

«Я запрошую всіх на мітинг, прийти і підтримати білорусів. Мета тільки одна – солідарність з білоруським народом. Сьогодні в Білорусі гуманітарна катастрофа. Білорусі зараз дуже важко, реально повернулися сталінські часи. Репресії, які відбуваються – просто нелюдські. Білорусів катують, калічать, вбивають... Єдине, що ми зараз можемо – це не мовчати і проявляти солідарність», - говорить лідер Руху солідарності «Разам» В’ячеслав Сівчик.

 

Такі ж акції 27 липня пройдуть у Польщі, Литві та ще кількох країнах Європи.

 

Як повідомляла "УМ", лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська стверджує, що незадоволенні санкціями Заходу бізнесмени і чиновники приховано тиснуть на самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка і прогнозує, що його режим впаде до кінця року.