Україна надала союзникам пропозиції щодо протидії пануванню РФ у Чорному морі

12:53, 20.07.2021
Україна надала союзникам пропозиції щодо протидії пануванню РФ у Чорному морі

Дмитро Кулеба вважає, що трьом країнам потрібно разом протидіяти російським окупаційним намірам.

Україна має конкретні пропозиції, як завадити спробам Росії перетворити Чорне море на своє внутрішнє озеро, наразі вони обговорюються з партнерами по "Асоційованому тріо" та причорноморськими країнами-членами НАТО.

 

Як інформує УМ, про це 20 липня заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у відеозверенні у Фейсбуці за підсумками зустрічі лідерів країн «Асоційованого тріо» - України, Грузії і Молдови у Батумі.

 

Він зазначив, що росіяни у Придністров'ї, Грузії та Україні діяли за однаковою схемою, відповідно трьом країнам потрібно разом протидіяти російським окупаційним намірам. У цьому контексті глава української дипломатії звернув увагу на важливість безпеки Чорного моря.

 

«Якщо країни Чорного моря і члени НАТО плюс Україна, Грузія і можна також знайти місце для Молдови в цьому механізмі не об'єднають своїх зусиль, то Росія перетворить Чорне море на своє внутрішнє озеро, поділить його навпіл і почне повністю владарювати у своїй зоні. Ця тема була вчора дуже предметно проговорена, що треба зробити, щоб вирівняти безпекову ситуацію в Чорному морі.

В України є конкретні ідеї, конкретні пропозиції з цього приводу, і ми їх зараз обговорюємо як з грузинами і молдаванами, так і з державами-членами НАТО, які є причорноморськими і дружніми до нас - Румунією, Болгарією та Туреччиною», - сказав Кулеба.

 

Нагадаємо, що 19 липня у Батумі відбулася зустріч лідерів країн «Асоційованого тріо» - України, Грузії і Молдови, за участі президента Європейської ради Шарля Мішеля.

 

У декларації за підсумками зустрічі сторони зазначили, що вступ до Європейського Союзу є метою, яка об’єднує три держави. Європейська інтеграція не має альтернативи для «Асоційованого тріо», і ніхто не зможе вплинути на цей вибір.