День кримськотатарського прапора відзначають в Україні

16:36, 26.06.2021
День кримськотатарського прапора відзначають в Україні

До флешмобу з нагоди Дня кримськотатарського прапора приєдналася і відома співачка Джамала.

День кримськотатарського прапора відзначають в Україні у суботу, 26 червня. Цей прапор часто називають кок-байрак, що означає «блакитне полотно» кримськотатарською мовою.

 

Про це повідомляє Україна молода.

 

Зауважимо, що блакитний колір у тюркських народів – синонім чистоти і свободи. Він асоціюється з небом і морем. А також є одним із символів стародавнього тюркського вірування – тенгріанства.

 

Тоді як герб жовтого кольору – це «тарах-тамга», національний символ кримських татар, який зображувався на печатках, монетах і документах Кримського ханства.

 

В цей день – 26 червня у соціальних мережах Facebook та Twitter оголосили флешмоб до Дня кримськотатарського прапора.

 

Так, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав приєднатися до флешмобу «з метою прояву солідарності з кримськотатарським народом та на знак підтримки кримських татар і етнічних українців, які проживають на території тимчасово окупованого РФ Криму та залишаються вірними Українській державі».

 

Організатори закликають розміщувати фотографії із заходів, присвячених Дню кримськотатарського прапора, або власні фотографії на фоні кримськотатарського прапора під хеш-тегом #maviBayrak_altinTamga.

 

Особливо вітатимуться фотографії на тлі державного прапора України і кримськотатарського національного стяга.

 

До флешмобу приєдналася і відома співачка Джамала, яка написала: «Більше, ніж просто символ. З днем кримськотатарського прапору!».

 

Водночас, з нагоди Дня кримськотатарського прапора посольство США в Україні закликало Росію поважати свої зобов’язання щодо Мінських домовленостей та припинити окупацію Криму.

 

Тоді як експрезидент Петро Порошенко привітав усіх із Днем кримськотатарського прапора та запевнив, що обов’язково Крим повернеться до українського дому, а російський агресор заплатить високу ціну за окупацію півострова.

 

Нагадаємо, вперше кримськотатарський прапор був прийнятий першим Курултаєм кримських татар в 1917 році. Цей прапор було відновлено 30 червня 1991 Другим Курултаєм.

 

Як повідомляла "УМ", на початку червня кримські татари оригінально відсвяткували 450-річчя спалення Москви внаслідок походу хана Девлет Герая, влаштувавши історичну реконструкцію під стінами посольства РФ у Києві.