Байден сказав Путіну в Женеві про незмінну підтримку України

21:25, 16.06.2021
Байден сказав Путіну в Женеві про незмінну підтримку України

Байден і Путін потисли один одному руки під час зустрічі у Женеві. (Фото Кремля)

Президент США Джо Байден заявив, що під час зустрічі з президентом РФ  Володимиром Путіним було обговорене українське питання, і офіційний Вашингтон наголосив на непохитній підтримці України на тлі агресії Росії.

 

Як повідомляє Україна молода, про це господар Білого дому сказав під час пресконференції у Женеві в середу ввечері, яку він провів дещо пізніше за господаря Кремля.

 

«Я повідомив йому (Путіну – Ред.) про непохитну підтримку США суверенітету й територіальної цілісності України. Ми домовилися продовжувати дипломатичні зусилля в межах Мінських домовленостей», - заявив пан Байден.

 

І додав, що обговорив з Путіним ситуацію з правами людини в самій Росії, питання кібербезпеки, стратегічної стабільності, позицію США щодо подій в Білорусі. Крім того, під час саміту були порушені питання, пов’язані із Сирією, Іраном, Афганістаном та регіоном Арктики тощо.

 

 

«Було дуже важливо зустрітися особисто, щоби не було хибних уявлень стосовно того, що я хотів обговорити», - підкреслив Джо Байден.

 

Щодо зустрічі в цілому Байден зазначив, що особиста зустріч з президентом РФ була важливою, щоб уникнути хибних інтерпретацій того, що саме він хотів донести до співрозмовника.

 

ДОПОВНЕНО: Також президент США Джо Байден вважає, що поведінка президента РФ Володимира Путіна ще може змінитися під впливом світу. За його словами, наступні місяці стануть "випробуванням" щодо того, чи зможе сьогоднішня дискусія двох лідерів призвести до прогресу.

 

"Це буде випробуванням. Я не стверджую, що президент (Путін) і я домовились, що ми будемо робити такі речі, і що це раптом спрацює - я цього не кажу. Проте є справжня перспектива значно покращити відносини між нашими двома країнами, не відмовляючись від жодної окремої речі, заснованої на принципах і наших цінностях", - сказав Байден.

 

За його словами, це випробування дасть відповідь на запитання, чи можна довіряти Путіну.

 

********

Зауважимо, що перед тим Путін на пресконференції (лідери РФ і США спілкувалися з журналістами окремо і в різний час) розповів, що під час переговорів з Байденом обговорювали Україну, в тому числі можливий її вступ до НАТО й Мінські угоди.

 

При цьому, російський лідер сказав, що питання потенційного членства України в НАТО на зустрічі торкалися зовсім побічно і тут "немає чого обговорювати".

 

«Що стосується України, ця тема порушувалася. Не можу сказати, що дуже докладно, але, наскільки я зрозумів президента Байдена, він згоден з тим, що в основі врегулювання (конфлікту) на Південному Сході України повинні лежати Мінські угоди», - сказав господар Кремля.

 

І додав: «Що стосується зобов'язань щодо України - у нас зобов'язання тільки одне: сприяти реалізації Мінських угод. Якщо українська сторона готова до цього, ми підемо цим шляхом поза всяким сумнівом. Між іншим, хочу звернути вашу увагу на наступне - ще в листопаді минулого року українська делегація представила свої міркування про те, як вона думає реалізовувати Мінські угоди. Там написано, що, перш за все, представити пропозицію з приводу політичної інтеграції Донбасу в українську правову систему і Конституцію, там так прописано».

 

 

На його думку, під час зустрічі з американським лідером Джозефом Байденом між ними повної довіри не виникло, а лише "промайнули зірниці довіри".

 

«Лев Толстой якось сказав: У житті немає щастя, є лише зірниці його. Цінуйте їх. Ось мені здається, що в такій ситуації не може бути якоїсь сімейної довіри, але зірниці її, мені здається, промайнули», - констатував Путін.

 

Як повідомляла "УМ", перед зустріччю лідерів США і РФ у Женеві прихильники російського опозиціонера Навального влаштували антипутінський протест.