ФРН не постачає зброю Україні з політичних причин – Кулеба

11:29, 10.06.2021
ФРН не постачає зброю Україні з політичних причин – Кулеба

Дмитро Кулеба у Берліні провів низку зустрічей з урядовцями ФРН. (Фото МЗС України)

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що відмова уряду Німеччини постачати озброєння в Україну є виключно політичним рішенням.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Кулеба заявив під час спільної пресконференції у Берліні з міністром закордонних справ ФРН Гайко Маасом.

 

"Україна – це держава, на яку напали, яка захищається. Вона не використовує зброю для того, щоб захоплювати чужі території, вбивати громадян іншої держави у війні. Тому ми розуміємо, що рішення, яке ухвалив уряд Німеччини, є політичним", - наголосив глава МЗС України.

 

Дмитро Кулеба також додав, що Німеччина є суверенною державою і має право ухвалювати ті рішення, які вона вважає ефективними та дієвими.

 

«Ми вдячні Німеччині, що вона зосереджує свою увагу на політичному врегулюванні, і ми сподіваємося щиро, що саме ці зусилля дозволять нам зупинити війну і деокупувати наші території», - дипломатично сказав український міністр у Берліні.

 

Пан Кулеба акцентував на тому, що немає жодного міжнародного правила, яке б обмежувало можливість України отримувати чи купувати зброю за кордоном, а також немає і жодної юридичної заборони в законодавстві Німеччини, яке не дозволяє продавати зброю Україні.

 

Водночас глава МЗС України наголосив, що Німеччина має право на ухвалення таких рішень, і подякував за зосередженість ФРН на політичному врегулюванні війни на сході України.

 

Водночас глава української дипломатії висловлює побоювання через можливість ескалації ситуації та нових атак з боку Росії:

 

«Але ми маємо бути відверті, що якщо ці зусилля (з політичного врегулювання – ред.) не завершаться успіхом і президент Путін проігнорує думку Берліна, Парижа, Вашингтона, Києва і розпочне чергову гарячу фазу війни, то російська армія є озброєною більш сучасною зброєю, буде знову атакувати Україну, а ми будемо захищатися тим, що буде у нас на той момент в нашому розпорядженні».

 

Міністр також висловив сподівання, що до цього сценарію справа не дійде, і "ніхто ніколи не пожалкує про те, що Україні не допомогли зміцнити свою оборону для того, щоб відбити бажання у Путіна наступати".

 

За його словами, Україна виступає за мирне і політичне врегулювання конфлікту, де, за його словами, підтримка Німеччини є абсолютно фундаментальною.

 

Нагадаємо, що нещодавно стало відомо, що Німеччина не планує постачати Україні зброю, а робить ставку на політичний процес врегулювання конфлікту, зокрема у "нормандському форматі".

 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час візиту до Німеччини обговорив з німецькими посадовцями будівництво газогону "Північний потік-2", функціонування Нормандського формату і визнання Бундестагом Голодомору актом геноциду проти українського народу.

 

Як повідомляла «УМ», міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас за підсумками переговорів зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою заявив, що створення Кримської платформи - це хороша можливість, щоб на міжнародному порядку денному зберегти тему Криму.

 

За його словами, офіційний Берлін підтримує створення Кримської платформи, яка спрямована на повернення анексованого півострова Україні.