Бійців ССО охоронятимуть від агентів ФСБ – Григорій Галаган

10:50, 10.04.2021
Бійців ССО охоронятимуть від агентів ФСБ – Григорій Галаган

Командувач Сил спеціальних операцій, генерал-майор Григорій Галаган. (Фото Командування ССО)

Командувач Сил спеціальних операцій, генерал-майор Григорій Галаган стверджує, що невдовзі бійці ССО зможуть законно забезпечити охорону своїм бійцям і керівникам, адже російська ФСБ не полишає намірів викрасти їх.

 

Відповідні законодавчі зміни вже підтримані Верховною Радою після того, як агенти ФСБ намагалися викрасти колишнього командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ Ігоря Луньова, але були викриті українськими силовиками.

 

Як інформує Україна молода, про це Григорій Галаган заявив у інтерв’ю «Новинарні».

 

За його словами, бійці ССО співпрацювали з контррозвідкою СБУ щодо викриття планів ФСБ.

 

«Деякі питання ми дізналися раніше, ніж це з’явилося в ЗМІ, й допомагали контррозвідці викрити цих агентів. Маємо розуміти, що триває війна, у нас досить підступний та фінансово забезпечений противник, який може собі дозволити спецоперації в різних куточках світу. Тому викрадення представника військового керівництва держави, екскомандувача ССО мало би значення – і для них, і для нас», – стверджує пан Галаган.

 

І додає, що після цього інциденту, перш за все, було зроблено законодавчий крок:

 

«Вже ухвалені зміни в закон про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві. Тепер ССО можуть забезпечити безпеку військовослужбовців Сил спеціальних операцій. За три місяці ми внесли в Раду законопроєкт. Після всіх змін до підзаконних актів (наказ міністра, розпорядження головнокомандувача ЗСУ) наші військові можуть охоронятися».

 

Командувач ССО наголошує: «Треба розуміти, що наші бійці виконують спеціальні завдання, в них є родини, житло… Тепер ми можемо забезпечувати безпеку своїх військовослужбовців за рішенням командувача Сил спеціальних операцій, щоб мінімізувати ризики щодо загрози їхньому життю та здоров’ю».

 

Він також аргументував потребу в таких безпекових кроках тим, що в ССО служать колишні військовополонені та бійці, які «виконували специфічні завдання в районі АТО/ООС».

 

Як повідомляла «УМ», агенти ФСБ планували викрасти і вивезти до Росії колишнього командувача ССО, генерал-лейтенанта Ігора Луньова.

 

За це виконавцям пропонували 100 тисяч доларів. Адже засновник ССО володіє важливою інформацією про вітчизняні спецслужби, яка цікавить ворога. СБУ заявила про зрив операції ФСБ у лютому 2021 року.

 

Серед іншого Командувач Григорій Галаган заявив про підтримку одного з обвинувачуваних у резонансній справі Шеремета – музиканта і сержанта ССО Андрія Антоненка «Ріффмастера», який наразі перебуває у СІЗО, бо він свій.