Кулеба жорстко розкритикував «цинічний» звіт Ірану щодо авіакатастрофи МАУ

20:30, 17.03.2021
Кулеба жорстко розкритикував «цинічний» звіт Ірану щодо авіакатастрофи МАУ

Міністр Дмитро Кулеба вважає, що розслідування авіакатастрофи було “упередженим, представлені докази є вибірковими, а висновки – оманливими”.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба жорстко розкритикував офіційний звіт Ірану щодо збиття українського літака неподалік Тегерана в січні 2020 року, який було оприлюднено у середу.

 

На думку Кулеби, офіційний звіт Ірану є цинічною спробою приховати справжні причини авіакатастрофи.

 

Як повідомляє Україна молода, на звіт Ірану пан Кулеба відреагував у відеозверненні.

 

“Раніше Україна направляла іранській стороні більш як 90 сторінок зауважень та пропозицій до проєкту цього звіту та наполягала, аби Іран долучив їх до фінального документа. Але те, що ми сьогодні побачили в опублікованому звіті, – ніщо інше, як цинічна спроба приховати істинні причини збиття нашого літака”, – сказав дипломат.

 

На його думку, аналіз документа свідчить, що Іран провів технічне розслідування з численними порушеннями міжнародних стандартів, Чиказької конвенції та IKAO.

 

Міністр закордонних справ додав, що розслідування авіакатастрофи було “упередженим, представлені докази є вибірковими, а висновки – оманливими”.

 

“Документ не надає всіх обставин, не розкриває першопричини трагедії та ланцюжок дій, які до неї призвели. Це не звіт. Це – збірка маніпуляцій, мета якої не з’ясувати істину, а виправдати Ісламську Республіку Іран. Це великий розпач для України та всього цивілізованого світу. Іран не зміг знайти сили, аби взяти на себе відповідальність за те, щоб подібних трагедій більше не ставалося”, – зазначив Дмитро Кулеба.

 

Водночас він додав, що якщо Іран не хоче добровільно з’ясувати істину у цій трагедії, Україна та міжнародні партнери знайдуть способи, як цього добитися. І наголосив: “Ми не дозволимо Ірану приховати правду, не дамо уникнути відповідальності за цей злочин. Справедливість восторжествує, скільки б зусиль і часу не знадобилося”.

 

Зауважимо, що перед тим Іранський орган цивільної авіації оприлюднив остаточний звіт щодо збиття українського пасажирського літака у січні 2020 року.

 

У звіті зауважується, що причиною фатального рішення збити літак нібито була помилка оператора протиповітряної оборони, який визначив літак як “ворожий об’єкт”.

 

“Літак був визнаний ворожою ціллю через помилку оператора ППО … поблизу Тегерана, і в нього було випущено дві ракети”, – йдеться у звіті.

 

Раніше стало відомо, що уряд Канади вивчає аудіозаписи розмов, на якій людина, котру джерела впізнають як главу МЗС Ірану, обговорює можливість навмисного знищення рейсу PS752.