Україна планує взяти на озброєння американські винищувачі F-15 – Сергій Дроздов

13:55, 12.03.2021
Україна планує взяти на озброєння американські винищувачі F-15 – Сергій Дроздов

Українські Повітряні сили мріюють про американські винищувачі F-15.

Командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов заявляє, що Україна  планує взяти на озброєння винищувачі п'ятого покоління, у тому числі американські винищувачі F-15.

 

Як передає Україна молода, про це пан Дроздов повідомив під час презентації стратегії Повітряних сил-2025.

 

В ході презентації під час засідання комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони і розвідки він озвучив нові подробиці щодо очікувань військових льотчиків, які не фігурували у оприлюдненому варіанті Візії.

 

Зокрема генерал-полковник заявив, що Повітряні сили на першому етапі переозброєння планують отримати новий багатофункціональний літак покоління 4++.

 

Далі ж, за словами Сергія Дроздова, Україна розраховує отримати літак п’ятого покоління, інформує Український мілітарний портал.

 

"Розглядається на першому етапі літак типу Gripen (JAS39 – ред.) і F-15 (ймовірно F-15EX – ред.) В подальшому з поглибленням відносин з країнами-партнерами перехід на сучасний літак 5-го покоління F-35", - зазначив Командувач Повітряних сил.

 

І додав, що упродовж найближчих десяти років Повітряні сили України будуть змушені вивести зі складу основні зразки бойової техніки, що зараз стоять на озброєнні ЗСУ.

 

Дроздов також підкреслив значення переозброєння тактичної авіації. Тим більше, що ресурсів оборонного бюджету України буде недостатньо для переозброєння. Тому для оновлення парку тактичної авіації необхідно створити окрему державну цільову програму.

 

 

Нагадаємо, згідно Візії-2035 тендер на новий багатофункціональний літак має бути оголошений протягом 2021-2022 років. Втім, за повідомленнями Міністерства оборони закупівлі не плануються з огляду на обмежені фінансові ресурси навіть у середньостроковій перспективі.

 

Зауважимо, що раніше державний секретар США Ентоні Блінкен, під час свого виступу в Конгресі 10 березня, заявив, що Америка добре обізнана щодо викликів, які сьогодні стоять перед Україною, та готова посилити її підтримку в різних сферах. Блінкен зокрема зазначив, що США виступають проти російської агресії в Донбасі та рішуче не підтримують спроби РФ анексувати Крим.