Підробляв політтехнологом: у Києві затримали колишнього «урядовця ДНР»

10:37, 15.02.2021
Підробляв політтехнологом: у Києві затримали колишнього «урядовця ДНР»

Затриманий сепаратист фотографував терористичну символіку ОРДО на фоні краєвидів Києва. (Фото СБУ)

Оперативники СБУ затримали колишнього самопроголошеного «заступника міністра інформації» так званої «ДНР», який виїхав із окупованого Донецька і працевлаштувався політтехнологом у Києві.

 

Слідчі СБУ повідомили сепаратисту про підозру на місці затримання – у столичній квартирі, де той мешкав.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує СБУ у понеділок.

 

За даними досудового слідства, підозрюваний обіймав посаду «заступника міністра інформації» у 2014-2016 роках. При цьому, публічно закликав населення регіону до підтримки офіційної позиції керівництва самопроголошеної «ДНР».

 

Також «посадовець» активно пропагував політико-територіальну інтеграцію тимчасово окупованих територій Донбасу з Російською Федерацією та агітував голосувати за фейкову ініціативу на псевдовиборах.

 

Співробітники спецслужби задокументували, що через деякий час сепаратист через Росію повернувся на підконтрольну українській владі територію поза встановленими пунктами пропуску.

 

У Києві зловмисник відразу почав працювати політтехнологом та піарником проросійських громадсько-політичних структур. Втім, оперативники СБУ встановили у Києві місце проживання зрадника.

 

Під час процесуальних заходів у його приміщенні правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку і матеріали, які підтверджують злочинну діяльність.

 

Зокрема, на одному із фото (ймовірно, нещодавніх) сепаратист позує біля арки Дружби Народів у Києві із прапором «ДНР» і плакатом «Домой в Россию».

 

 

«За результатами слідчих дій зловмиснику повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України», - повідомляє СБУ.

 

Заходи із блокування протиправної діяльності відбувались під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

 

Служба безпеки України продовжує активно виявляти та припиняти протиправну діяльність осіб, які беруть участь та надають сприяння терористичним організаціям «Л/ДНР».

 

На Володимирській, 33 додають, що відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Як повідомляла "УМ", відомий сепаратист і провокатор з Херсонщини, якому закидають співпрацю з ФСБ, Едуард Коваленко під псевдонімом «Джигурда» був затриманий оперативниками СБУ наприкінці січня 2021 року.