Не воюємо м’ясом: Сергій Кривонос вважає нереальною ідею масової мобілізації жінок і чоловіків

14:17, 26.12.2020
Не воюємо м’ясом: Сергій Кривонос вважає нереальною ідею масової мобілізації жінок і чоловіків

Заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони Сергій Кривонос.

Заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони Сергій Кривонос вважає нереалістичною ідею президента Володимира Зеленського масово мобілізувати жінок і чоловіків у разі нового нападу Росії з Криму.

 

За його даними, більшість українців не готові до цього ідеологічно і не навчені відповідно.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Сергій Кривонос розповів в інтервʼю НВ.

 

Заступник секретаря РНБО стверджує, що оточення президента України Володимира Зеленського переконує голову держави, що мобілізувати жінок та чоловіків у разі нового нападу Росії можливо. Однак якщо це й можна зробити в теорії, то на практиці цього не станеться.

 

«Це розповідають президенту, що вони це спроможні зробити. А ми, які це пройшли і бачили це в своїх реаліях, — ми розуміємо, що навіть якщо теоретично ми зможемо мобілізувати жінок і чоловіків — а чи навчені ці люди тримати зброю в руках? Ні. Чи люди ці хочуть це робити? Ні», — сказав пан Кривонос.

 

За словами генерал-майора, в Україні патріотизм «не підтримується на рівні держави» і 2014 рік — цьому показник. На його думку, держава повинна виховувати мобілізаційний резерв, зокрема ідеологічно.

 

«У нас патріотизм не підтримується на рівні держави, і 2014 рік показав, що величезна кількість мобілізованих йшла воювати, але ще більша кількість — тікала від мобілізації. Тікала. І 2018 рік, коли ввели воєнний стан, також показав, що величезна кількість втекла від мобілізації. Тому держава повинна виховувати цей мобілізаційний резерв, і ідеологічно також. Це не за рік досягається. Це по-перше», — констатував заступник секретаря РНБО.

 

Також Сергій Кривонос наголосив, що, навіть повністю мобілізувавши людей, їх треба навчити, що й як на полі бою:

 

«По-друге, ми повинні розуміти, що, навіть мобілізувавши людей, ми їх повинні ще навчити. Тому що ми ж не воюємо м’ясом, не кидаємо людей десятками тисяч».

 

Як приклад, бойовий генерал-майор навів вірменсько-азербайджанську війну за Нагірний Карабах.

 

«Вона показала, що невелика кількість особового складу у взаємодії з технікою при правильно спланованих операціях дозволяє досягти високих результатів. Тому величезна кількість мобілізованих людей не вирішить питання спроможності протидіяти ворогу», — пояснив заступник секретаря РНБО.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Володимир Зеленський в інтервʼю виданню «Фокус» заявив, що у випадку нападу Росії на Україну з боку тимчасово окупованого Криму «буде велика війна» і загальна мобілізація — чоловіків та жінок. Ця заява глави держави викликала суспільний резонанс.