Клімкін закликав уважніше стежити за угорцями на Закарпатті

11:24, 03.12.2020
Клімкін закликав уважніше стежити за угорцями на Закарпатті

Ексміністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що виконанням гімну Угорщини в раді ОТГ на Закарпатті та іншими схожими діями іноземці хочуть створити угорський простір у регіоні


Як інформує УМ, про це він заявив в ефірі програми «Великий ефір Василя Зими» на Еспресо.TV.

 

«Я був три тижні тому на конференції „Open Zakarpattia“. Ну от подивіться, Берегове, приїздите туди, а там — угорський час; три прапори — наш (український — ред.), ЄС і, звичайно, угорський. Ну хай угорський прапор вже, його можна вважати символом національної ідентичності. Але гімн — це вже точно не символ національної ідентичності угорців, це державний символ», — зауважив Клімкін.

 

Колишній міністр вважає подібні дії абсолютно свідомою провокацією.

 

«А відповідь має бути дуже проста. Все фінансування угорське, яке є, воно має відбуватися тільки прозоро і тільки спільно. А якщо так не відбувається, то ніякого фінансування. От над цим маємо працювати абсолютно послідовно. Це буде, як холодний душ, для угорців. І без цього вони ніяк не можуть. Вони ж розуміють, що це наш державний простір, але у всьому іншому хочуть зробити це угорським простором. У всьому абсолютно: фінансування, звички, мовні, етнічні особливості. Оце їхня мета», — наголосив Клімкін.

 

За його словами, влада має проводити на Закарпатті дуже оперативну та послідовну політику, щоб без України там нічого не відбувалося.

 

Як повідомляла УМ, днями на Закарпатті днями виник скандал: після складання присяги депутати Сюртівської ОТГ замість українського, виконали гімн Угорщини.