Мирний план можуть обговорити під час зустрічі нормандської четвірки 13 листопада - Зеленський

21:03, 06.11.2020
Мирний план можуть обговорити під час зустрічі нормандської четвірки 13 листопада - Зеленський

Зеленський відзначив, що вибори на Донбасі не є самоціллю, головна мета — зупинити війну в регіоні.

Президент Володимир Зеленський анонсував розгляд мирного плану на засіданні радників Нормандської четвірки 13 листопада


Як інформує УМ, про це президент сказав під час робочої поїздки до Луганської області Зеленський

 

«Якщо б ми не вірили, то цього не робили б. Ми представили цей план, також передали ОБСЄ. Ми йдемо в напрямку мінського формату, але повинен бути виписаний детальний план дій. Я вважаю, що він буде розглянутий на засіданні тристоронньої контактної групи, але важливіше, щоб цей план дій розглядався 13 листопада радниками Нормандської четвірки», — заявив він.

 

Також Зеленський відзначив, що вибори на Донбасі не є самоціллю, головна мета — зупинити війну в регіоні.

 

Зеленський висловився щодо мирного плану Кравчука

 

Відповідаючи на питання про те, чи погодиться Росія на цей план, Зеленський сказав, що для України насамперед важливо, щоб була підтримка ініціативи на засіданнях Нормандської четвірки.

 

 

5 листопада голова делегації України в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Київ пропонує припинити конфлікт в ОРДЛО на початку 2021 року та провести там вибори. Голосування пропонується провести після повної демілітаризації регіону. Того ж дня Україна оприлюднила п'ять пунктів мирного плану щодо Донбасу.

 

Нагадаємо, згідно із заявою Української делегації у ТКГ, ОБСЄ розгляне наступні п'ять пунктів, запропоновані Україною до 10 листопада: виведення іноземних військ, незаконних збройних формувань та найманців з території України на початку 2021 року; скасування владою Російської Федерації низки рішень і документів, які є прямим втручанням в життя ОРДЛО, наприклад, про спрощений порядок надання жителям цих територій російського громадянства; відновлення контролю над відповідною ділянкою російсько-українського державного кордону за допомогою СММ ОБСЄ; збільшення чисельності місії СММ ОБСЄ в чотири рази (на 1500 осіб); лише за виконання цих умов — підготовка та проведення на території ОРДЛО виборів (за допомогою ОБСЄ).

 

Як повідомляла УМ,   "План спільних кроків"  - це документ, напрацьований Україною, що містить пропозицію про повне припинення конфлікту та демілітаризацію окупованих районів Донеччини і Луганщини.

 

Тобто йдеться про те, що всі незаконні збройні формування бойовиків мають бути виведені з цієї території. Ба більше – вони мають бути розпущені. Це пропонують зробити на початку 2021 року.

 

Після цього Україна повинна взяти під контроль кордон і забезпечити на цих територіях нормальну життєдіяльність.

 

У "Плані спільних кроків", які українська сторона підготувала для ТКГ, мовиться, що обмін полоненими з Росією має відбутися не пізніше 15 грудня.

 

Якщо усі ці пропозиції російська сторона погодиться виконати, Україна готова призначити місцеві вибори на Донбасі на 31 березня 2021 року.