Суд зобов'язав Венедіктову закрити справу проти Злочевського

09:04, 13.10.2020
Суд зобов'язав Венедіктову закрити справу проти Злочевського

Микола Злочевський у розшуку.

Офіс генпрокурора повинен закрити справу проти колишнього міністра екології часів Януковича Миколи Злочевського. Таке рішення ухвалив Печерський районний суд Києва.

 

Як інформує УМ, про це розповіли у "Судовому репортері" з посиланням на судову постанову від 1 жовтня.

 

Мовиться про кримінальне провадження, розпочате ще 17 листопада 2014 року щодо розкрадання стабілізаційного кредиту НБУ, виділеного "Реал-банку". 28 березня 2019 прокурор ГПУ Костянтин Кулик повідомив про підозру в цій справі низці колишніх топ-посадовців, у тому числі Злочевському. Саме в цій справі НАБУ і САП затримали фігурантів справи (але не самого Злочевського, який переховується) під час спроби передати для керівників антикорупційних органів рекордного хабара — 6 млн доларів за закриття справи.

 

Протягом 2019 року розслідування 7 разів зупинялося і відновлювалося. Пояснювалося це діями в рамках міжнародного співробітництва і розшуком підозрюваних.

 

У лютому 2020 справу Злочевського передано в НАБУ. У травні Вищий антикорупційний суд скасував рішення прокурора про зупинення розслідування. 12 серпня детектив НАБУ розслідування відновив.

 

На думку адвоката Петра Бойка, який представляє Злочевського, строки досудового розслідування у даному провадженні закінчилися і постанова детектива прийнята поза цим строком, а тому досудове розслідування є неможливим. Захисник звернувся із клопотанням на ім’я генпрокурора про скасування постанови детектива і закриття справи, але відповіді не отримав. Тому оскаржив бездіяльність у суді.

 

Суддя з’ясував, що детектив НАБУ клопотав про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні до 8 місяців, але в частині підозри щодо іншого фігуранта – Динника О.В. А про продовження строку досудового розслідування стосовно Злочевського інформації нема. На думку суду, строк розслідування у справі Злочевського закінчився ще 28 травня 2020 року.

 

Детектив НАБУ вважав, що строк досудового розслідування з 14 травня до 12 серпня, а саме 90 днів, був зупиненим. Однак 14 травня ВАКС скасував постанову про зупинення слідства і в засіданні були присутні захисник, прокурор і детектив.

 

Суд зазначив, що з огляду на порушення розумності строків є підстави для закриття справи, відповідно до КПК, не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати.

 

Нагадаємо, суд обрав колишньому міністру екології Миколі Злочевському запобіжний захід у вигляді арешту, але заочно, оскільки той у розшуку.

 

Ранііше Національне антикорупційне бюро оголосило Злочевського в розшук. Його обвинувачують за статтею "Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовій особі, яка займає особливо відповідальне становище".

 

На початку липня НАБУ повідомило, що Злочевському оголосили підозру в організації надання хабаря керівництву антикорупційних органів.

 

12 червня детективи НАБУ заявили, що задокументували факт надання хабаря керівництву антикорупційних органів у 6 мільйонів доларів. Пізніше у САП уточнили, що йшлося про 5 мільйонів доларів, а ще 1 мільйон знайшли в автомобілі податківця, що був призначений йому як посередникові.

 

Як повідомляла «УМ», люди Злочевського пропонували за закриття провадження 6 мільйонів доларів керівнику САП Назару Холодницькому та керівництву НАБУ, щоб їхній патрон міг повернутися в Україну до дня народження 14 червня і відсвяткувати.

 

Хабар у розмірі 6 млн доларів — це рекордна сума пропонованого хабаря в історії України. Ці кошти тепер поповнять бюджет України.

 

Микола Злочевський виїхав з України наприкінці 2014 року після того, як набув статусу підозрюваного у незаконному збагаченні. У січні 2015 року ГПУ оголосила його у розшук. Восени 2016 року з сайту МВС була знята інформаційно-статистична картка про розшук ексміністра. Інформація про припинення розшуку була внесена на підставі надісланої з Генпрокуратури постанови про скасування державного розшуку Злочевського.