В ОБСЄ обговорять питання створення Кримської платформи - Джеппар

15:29, 05.10.2020
В ОБСЄ обговорять питання створення Кримської платформи - Джеппар

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар повідомила, що 5 жовтня поїде до Відня по лінії ОБСЄ, де буде обговорювати питання Криму і Кримської платформи.

 

Як інформує УМ, про це вона сказала на брифінгу у Києві.

 

«У мене планується візит по лінії ОБСЄ до Відня, де мною будуть порушуватися різні теми, в тому числі тема Криму та адвокація Кримської платформи, а також ідея України, яку ми давно проштовхуємо, – це моніторинг ОБСЄ українсько-російського кордону, який блокується Росією всі ці роки від початку окупації», – сказала Джеппар.

 

Також вона повідомила, що після Відня планує відправитися в Братиславу на міжнародний форум Globsec.

 

«Україну на форумі представлятиме віцепрем'єр з питань євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина, вона розповість про ініціативу України щодо Кримської платформі. На полях цього міжнародного форуму буде відкрито виставку, присвячену Криму і політичним в'язням», – сказала Джеппар.

 

Раніше президент України Володимир Зеленський під час виступу на загальних дебатах 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН закликав до участі в створенні міжнародної Кримської платформи з деокупації півострова і підтримки оновленої резолюції щодо ситуації з правами людини в анексованому Криму.

 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба стверджував, що в його відомстві вже готова пропозиція до президента Володимира Зеленського щодо створення міжнародної платформи для переговорів із деокупації Криму.

 

До цього Кулеба наголошував, що Україна очікує і буде вдячна, якщо Польща стане одним із лідерів міжнародної платформи з деокупації Криму. Він також говорив, що не бачить Росію в роботі міжнародного майданчика з питання деокупації Криму.

 

Як повідомляла «УМ», вступаючи 24 серпня з промовою на урочистостях з нагоди Дня Незалежності президент Зеленський заявив, що ті, хто без бою віддав частину української території, мають давати свідчення.

 

У відповідь екссекретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов, який під час анексії півострова у 2014-му виконував обов'язки президента, запропонував Володимиру Зеленському розпочати наступ на Крим. За його словами, глава держави нині вже має можливість це здійснити.