Лукашенко, Путін, Трамп та українські науковці отримали Шнобелівську премію

09:12, 18.09.2020
Лукашенко, Путін, Трамп та українські науковці отримали Шнобелівську премію

Шнобелівську премію вручають за досягнення, які «спочатку викликають сміх, а потім роздуми».

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко отримав Шнобелівську премію у галузі медицини.

 

Як інформує УМ, про це йдеться на сайті премії.

 

«Нагорода за медичну освіту присуджується лідерам Бразилії, Великої Британії, Індії, Мексики, Білорусі, США, Туреччини, Росії та Туркменістану за використання пандемії коронавірусу, аби навчити світ, що політики можуть більше впливати на життя та смерть, аніж вчені та лікарі», — сказав засновник премії Марк Абрахамс.



Зазначимо, що під час пандемії коронавірусу Лукашенко не вводив у Білорусі карантин. Він іронізував над «психозом» в Європі і стверджував, що від коронавірусу у Білорусі ніхто не помер і не помре. 11 квітня ВООЗ заявила, що Білорусі потрібно готуватися до найгіршого сценарію — кількість нових заражень там зростає швидше, ніж у будь-якій іншій сусідній державі.

 

Згідно з даними Університету Гопкінса, станом на ранок 18 вересня у Білорусі 74 987 хворих на коронавірус, 771 людина померла.

 

Це вже друга Шнобелівська премія Лукашенка. Першу він отримав у 2013 році, коли забороняв публічні аплодисменти — заборону він увів у 2011 році, після того як на акціях протестів білоруської опозиції зʼявилося нововведення — учасники не викрикували гасла, а тільки аплодували.

 

Ще одну премію отримали білоруські правоохоронні органи за арешт однорукої людини, яка порушила цю заборону.

 

Окрім цього, премію отримали президенти дев'яти країн – Росії, США, Білорусі, Бразилії, Великої Британії, Індії, Мексики, Туреччини та Туркменістану. Отримали вони "Шнобелівську премію" теж через реакцію на пандемію коронавірусу.

 

Україна – разом з Австралією, Францією, Німеччиною, Великою Британією та Південною Африкою – відзначилася у сфері фізики. Іван Максимов та Андрій Потоцький отримали Шнобелівську премію за експеримент про те, що відбувається з формою дощового черв'яка при вібраціях із високою частотою.

 

Обидва вчених працюють у Свінбурнському університеті в Австралії.

 

Їхнє дослідження показало, що вібрації змушують дощових черв'яків формувати візерунки аналогічні тим, як реагують на вібрації краплі води, повідомляють у The Guardian.

 

Вчені зазначили, що отримана нагорода стала для них справжнім сюрпризом у професійному житті.

 

"Ми не планували вирішити яке-небудь конкретне питання або наукову проблему.

 

Я вирішив подати вібрацію за допомогою динаміку, тому пустив кілька інструментальних звукових сигналів. І вони почали рухатися, як вода",– розповідає Іван Максимов.

 

Наразі науковці вивчають потенційне застосування результатам цього дослідження.

 

Вони вважають, це може бути корисно в нейробіології, як неінвазивний метод вивчення мозкових імпульсів, а також, що дослідження можна використовувати в робототехніці для імітації рухів черв'яків.

 

"За свою роботу, що дозволяє зрозуміти, як поводять живі організми під впливом високих частот, вони отримали паперові призи і купюри по 10 трлн. доларів Зімбабве", – зазначає журналіст Кирил Лукаренко на своїй сторінці у Twitter. 

 

Шнобелівська (або Ігнобельська) премія — пародія на престижну міжнародну нагороду — Нобелівську премію. Назва премії походить від англійського слова ignoble, тобто негідний. Українською мовою її також іноді називають «Антинобелівська премія» або «Шнобелівська премія».

 

Її вручають за досягнення, які «спочатку викликають сміх, а потім роздуми».

 

Премію заснував Марк Абрагамс і гумористичний журнал Annals of Improbable Research («Аннали неймовірних досліджень»)