Вітольд Фокін виступив за надання особливого статусу всьому Донбасу

17:16, 30.08.2020
Вітольд Фокін виступив за надання особливого статусу всьому Донбасу

Перший прем’єр незалежної України та заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями.

 

Про це інформує "УМ" з посиланням на "Страну".

 

«Сьогодні, щоб припинити війну і вберегти життя бійців і командирів, моя позиція — потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів, а краще — всього Донбасу», — зазначив Фокін.

 

Водночас він підкреслив, що цей статус не потрібно закріплювати в Конституції. На думку Фокіна, обидві сторони мають піти на поступки та пом’якшити свої категоричні вимоги.

 

«Коли я кажу про компроміс, то не маю на увазі гру в одні ворота. Саме в розмові з російською стороною і представниками Донбасу ми повинні домогтися взаємних поступок. Якщо ми погодимося з їхньою вимогою загальної амністії, вони, думаю, підуть нам назустріч і відмовляться від вимоги міняти Конституцію для спецстатусу», — вважає Фокін.

 

Він також зазначив, що готовий їхати на окупований Донбас у разі надання гарантій безпеки для того, щоб поспілкуватися із місцевими жителями та дізнатися їхню думку. Із ватажками бойовиків Фокін готовий розмовляти, якщо «буде відповідне доручення президента або Верховної Ради».

 

Нагадаємо, напередодні ТКГ погодила чотири нові ділянки розведення сил.

 

Як повідомляла "УМ", міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков вважає, що вибори в ОРДЛО можуть відбутися за спеціальним законом. Проте наразі в ОРДЛО немає умов для проведення виборів.
Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук каже, що на останньому засіданні групи 19 серпня Росія поставила ультиматум про зміну Верховною Радою постанови про місцеві вибори в Україні 2020 року, щоб вибори проводилися також на території ОРДЛО.