США продадуть Україні 16 катерів Mark VI за $600 млн

15:03, 18.07.2020
США продадуть Україні 16 катерів Mark VI за $600 млн

Американські катери Марк VI добре відомі у світі. (Фото US Defense Story)

Сполучені Штати схвалили продаж Україні до 16 патрульних катерів Марк VI, а також необхідного супутнього обладнання до них на загальну суму в розмірі 600 мільйонів доларів.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує МЗС України в суботу, 18 липня.

 

Зазначається, що шість катерів вже готуються для України в рамках військової допомоги США за відповідними американськими програмами.

 

Решта катерів можуть бути закуплені урядом України у США в рамках програми Міжнародні військові продажі (FMS), наголошує МЗС України на своїй сторінці у Facebook.

 

"Цей важливий крок щодо посилення обороноздатності України на морі свідчить про зростання довіри між Україною і США", - заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

 

Глава МЗС додав, що катери допоможуть ВМС України протистояти існуючим і потенційним загрозам в Чорному і Азовському морях.

 

 

Зазначимо, що патрульні катери класу Mark VI - це швидкісні судна, призначені для патрулювання прибережних морських територій і захисту портової інфраструктури.

 

Катер може розвивати швидкість до понад 35 морських вузлів (63 км/год). Катери будуть оснащені сучасним обладнанням, зокрема, гарматними системами MSI Seahawk A2 і МК 44.

 

 

Українські військові отримають можливість встановити на катерах Mark VI ракетні комплекси малої дальності для знищення кораблів противника.

 

Як повідомляла «УМ», під час урочистостей з нагоди Дня ВМС в Одесі президент Зеленський заявив, що Військово-Морські сили України будуть повністю оснащені ракетною зброєю, яка є головним фактором стримування агресора.

 

За його словами, також найближчих планах — отримання катерів Айленд та Mарк VI в рамках військової допомоги з боку США.