Три зенітні ракетні бригади ППО обшукали слідчі ДБР

22:15, 02.07.2020
Три зенітні ракетні бригади ППО обшукали слідчі ДБР

Слідчі ДБР провели обшуки у трьох зенітних ракетних бригадах, озброєних найпотужнішими комплексами С-300. (Фото Командування Повітряних Сил ЗСУ)

Командування Повітряних Сил ЗСУ вважає, що Державне бюро розслідувань завдає удару по системі протиповітряної оборони України.

 

Як повідомляє «Україна молода», так у Командуванні Повітряних Сил ЗСУ відреагували на дії слідчих ДБР у трьох зенітних ракетних бригадах, озброєних найпотужнішими комплексами С-300.

 

Зокрема, 1 липня 2020 року в зенітну ракетну бригаду на Київщині (військова частина А2860) чомусь прибули представники Хмельницького відділу слідчого територіального управління ДБР.

 

Візит детективів бюро відбувся на підставі ухвали судді Хмельницького міськрайсуду С. Баєва в межах кримінального провадження № 62020240000000492. Слідчі ДБР склали протокол огляду та вилучили чотири надвисокочастотні (НВЧ) прилади, клістрони та супровідну документацію. А посадовим особам інкримінують суттєві порушення у закупівлі клістронів. Проте у постанові суду не йдеться про жодне вилучення.

 

Практично водночас такі ж процесуальні дії проводять у зенітних ракетних бригадах Одещини (в/ч А2800) та Херсонщини (в/ч А1836).

 

«Складається враження, що це спланована акція, спрямована на підрив обороноздатності держави. Зауважимо, так би мовити, інформацію для роздумів: саме нині на кордоні з Україною ворог розгортає величезне угруповання військ у рамках масштабного військового навчання «Кавказ-2020», де відкрито відпрацьовує сценарій повномасштабного вторгнення в Україну. До того ж, знаючи фетиш керівництва РФ будь-які події приурочувати до певних дат, удар по бригадах протиповітряної оборони напередодні Дня зенітних ракетних військ (відзначають щороку 3 липня) видається більш ніж логічним», - вважають військові.

 

До речі, надвисокочастотні прилади є одним з основних елементів системи наведення зенітних ракетних комплексів на ціль. На випадок масованого повітряного нападу ворога у дивізіонах створений запас НВЧ приладів. У разі виходу з ладу ЗРК це дає змогу за лічені хвилини відновити боєздатність комплексів і продовжувати повітряний бій.

 

Відсутність вилучених НВЧ може призвести до небажаних наслідків і суттєво збільшити терміни відновлення бойової техніки, що прикриває повітряний простір та важливі стратегічні об’єкти держави.

 

У Повітряних Силах запевняють, що ніхто не перешкоджає неупередженому розслідуванню справи. Водночас закликають усі правові інстанції ухвалювати виважені рішення, які б не суперечили національним інтересам держави.

 

Згодом у Командуванні Повітряних сил наголосили, що завдяки резонансу, жвавому обговоренню в суспільстві, розумінню керівництва правоохоронних органів, вдалось досягти консенсусу у вирішенні питання повернення вилучених НВЧ приладів (клістронів) до частин зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних ЗСУ.

 

Тоді як у ДБР повідомили, що слідчі бюро у рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за матеріалами Головного управління військової контррозвідки СБУ, 1 липня 2020 року провели санкціоновані огляди військової техніки на території кількох військових частин Повітряних сил.

 

«У ході  слідчих дій було вилучено 7 приладів НВЧ (клістрони). Того ж дня слідчі ДБР повернули 3 прилади  до однієї з військових частин, ще 4 прилади буде повернуто сьогодні. Керівництвом Державного бюро розслідувань ініційовано проведення службового розслідування, під час якого буде надана оцінка правомірності дій працівників ДБР», - зазначили у бюро.