Порошенко закликав Зеленського не звільняти Смолія

12:59, 02.07.2020
Порошенко закликав Зеленського не звільняти Смолія

Петро Порошенко вважає, що відставка Смолія налякає іноземних інвесторів.

П’ятий президент Петро Порошенко та партія "Європейська солідарність" закликають  президента Володимира Зеленського відкликати подання постанови про звільнення голови Національного банку Якова Смолія.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Порошенко разом з нардепами фракції «ЄС» заявили під час брифінгу в Раді у четвер.

 

«Ми негайно скликали брифінг, щоб напряму звернутися до Володимира Олександровича. Відкличте заяву. Поверніть її Смолію без розгляду. Як зараз висловився один із інвесторів це буде ситуація, коли піде останній дорослий, залишивши в будинку України підлітків, які знаходяться під впливом алкоголю із сірниками», - наголосив колишній президент.

 

«Тиск відбувся з боку вищого політичного керівництва держави. Дуже непокоїть момент, коли це сталося. Вимога до Смолія написати заяву прозвучала наступного дня після отримання траншу Світового Банку. Через тиждень після отримання першого траншу Міжнародного валютного фонду. Через тиждень після отримання першого траншу макрофінансової допомоги з боку Європейського Союзу. Це називається одним словом: обман. Обман партнерів, які повірили підпису під Меморандумом із Міжнародним валютним фондом, оскільки, крім підпису, керівництва уряду, Національного банку, міністра фінансів, там стоїть підпис Зеленського», - обурився Петро Порошенко.

 

На його думку, президент Зеленський «вичавив із голови Національного банку заяву і за нашою інформацією збирається її подати зараз до Верховної Ради».

 

За його словами, перші результати заяви Смолія уже відчуваються. Це зокрема, курс міжбанку, який зріс з 26,60 до 27,25 грн та скасування договору про розміщення єврооблігації на понад 1 млрд грн.

 

Порошенко вважає, що таким чином президент Зеленський «налякає іноземних інвесторів, які підуть з України і більше не повернуться». І додав, що «інвестори не вірять і не бажають далі гратися у подібні ігри із крапленими картами».

 

«Наголошую, що, Володимир Олександрович, ви все ще стоїте перед вибором: кого обрати — Україну з її 40-мільйонним народом чи Коломойського з його інтересами отримати із держави мільярди ним вкрадених доларів і повернути собі «ПриватБанк»? Не піддавайтеся!», - звернувся експрезидент до свого наступника на посаді.

 

Також лідер партії «ЄС» закликав Смолія відкликати свою заяву та не здаватися: «Якове Васильовичу, відкличте заяву. Зараз той час, коли дуже актуальне гасло: ніколи не здавайся. Якове Васильовичу, після вчорашнього судилища я маю право із таким лозунгом звернутися саме до вас».

 

Як повідомляла «УМ», 1 липня голова Національного банку Яків Смолій написав та подав на ім’я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через "систематичний політичний тиск".

 

Раніше голова Національного банку Яків Смолій заявляв про те, що має намір залишатися на посаді голови до кінця своєї каденції – 2025 року.

 

Міжнародний валютний фонд відзначив здобутки Нацбанку під керівництвом Якова Смолія та очікує, що його наступник також забезпечить незалежність НБУ. Тоді як посли держав "Великої сімки" в Україні вважають, що заява Смолія може свідчити про підрив незалежності інституції НБУ, що «може стати великим кроком назад».