Янукович, Саламатін і Лебедєв підозрюються у держзраді

20:45, 24.06.2020
Янукович, Саламатін і Лебедєв підозрюються у держзраді

Дмитро Саламатін і Віктор Янукович.

Державне бюро розслідувань заявляє, що офіційно повідомило про підозру колишньому президенту Віктору Януковичу і двом колишнім міністрам оборони – Дмитру Саламатіну і Павлу Лебедєву у державній зраді на користь Росії.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це заявив начальник Головного слідчого управління ДБР Вадим Приймачок у середу.

 

В який саме спосіб було повідомлено колишніх високопосадовців, які після Революції Гідності втекли до Росії, у бюро не повідомляють.

 

"Повідомили про підозру колишньому президенту України Януковичу В.Ф., двом колишнім Міністрам оборони України Саламатіну Д.А. та Лебедєву П.В. Вони підозрюються у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 ККУ)", - сказав пан Приймачок.

 

За даними слідства, Янукович разом з Саламатіним та Лебедєвим з 2012 по 2014 рік вчинили державну зраду – "а саме дії, спрямовані на підрив суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України, підриву її обороноздатності, наданні Російській Федерації та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України".

 

Вадим Приймачок наголосив, що підозрювані цілеспрямовано знижували обороноздатність України за допомогою так званого реформування Збройних сил, яке полягало у скороченні чисельності, розформуванні (переформуванні) окремих військових з’єднань, військових частин та підрозділів, зміни їх місця дислокації.

 

Такі дії вчинялися зокрема на території Автономної республіки Крим, що в подальшому призвело до анексії півострову.

 

Нагадаємо, четвертий президент Віктор Янукович втік з України 21-22 лютого 2014 року, після розстрілів на Майдані. Янукович переховується в Росії, президента якої – Володимира Путіна – він просив ввести війська в Україну.

 

У січні 2019 року Оболонський районний суд заочно визнав експрезидента Віктора Януковича винним у державній зраді і пособництві в агресивній війні і засудив його до 13 років тюрми. Вирок ще не набув чинності, оскільки оскаржується захистом Януковича.

 

У вересні 2019 року адвокати втікача Януковича заявили, що працюють над тим, щоб він міг повернутися з Росії в Україну.