Зеленський планує судитися з Іраном через збитий літак МАУ

10:12, 22.06.2020
Зеленський планує судитися з Іраном через збитий літак МАУ

Володимир Зеленський під час інтерв'ю канадському виданню The Globe and Mail.

Влада Ірану повинна виконати свої обіцянки у зв'язку з катастрофою збитого літака МАУ, інакше влада України звернеться до міжнародних судів.

 

Як інформує «Україна молода», про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю канадському виданню The Globe and Mail.

 

Глава держави сподівається, що в підсумку «ми зможемо розраховувати на орієнтовану на результат політику іранського уряду».

 

Зеленський наголосив: «Тому що вони не тільки не повертають нам чорні скриньки. Йдеться також про їхні інші обіцянки. Вони повинні принести офіційні вибачення. Вони повинні платити адекватні компенсації... Вони повинні робити те, що обіцяли. В іншому випадку у нас не буде іншого вибору – і вони знають нашу позицію – крім як звертатися в міжнародні суди».

 

Президент України додав, що іранська сторона звинуватила пандемію в затримці з доставкою бортових самописців до Києва, але "ця проблема не може чекати нескінченно, тому що ми чекаємо вже досить довго".

 

Нагадаємо, український літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран - Київ, було збито у ніч на 8 січня 2020 року незабаром після зльоту. На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули. Серед жертв катастрофи були громадяни 7 держав.

 

Іран досі утримує "чорні скриньки" збитого літака. На думку іранських слідчих, у "чорних скриньках" літака не міститься важлива інформація.

 

9 червня Іран заявив, що у справі про збиття літака "Міжнародних авіаліній України" було затримано шестеро підозрюваних.

 

Вже 13 червня іранські слідчі попросили французьке агентство з розслідування авіаційних подій BEA провести розшифровку "чорних скриньок" збитого літака "Міжнародних авіаліній України".

 

Як повідомляла «УМ», днями авіакомпанія МАУ потрапила до міжнародного скандалу через загибель від зневоднення 38-ми цуценят на борту рейсового літака МАУ, який здійснював рейс з Києва до Торонто.