Міністр оборони Андрій Таран святкує День космонавтики

14:29, 12.04.2020
Міністр оборони Андрій Таран святкує День космонавтики

Андрій Таран вітає з Днем працівників ракетно-космічної галузі України. (Фото Міноборони)

Міністр оборони України Андрій Таран привітав працівників галузі з Днем працівників ракетно-космічної галузі України у неділю, 12 квітня.

 

Очільник оборонного відомства вважає, що Україна може пишатися досягненнями у сфері ракетобудування, а працівники галузі виконують важливі стратегічні завдання, які зміцнюють обороноздатність України.

 

Як повідомляє «Україна молода», на цьому він наголосив у вітальному слові з нагоди свята.

 

«Сьогодні науковці та працівники галузі виконують важливі стратегічні завдання, створюють сучасну ракетно-космічну техніку, впроваджують високі технології. Тривалий час підприємства ракетно-космічної галузі тісно співпрацюють з Міністерством оборони України в рамках виконання державних контрактів за державним оборонним замовленням, таким чином роблять вагомий внесок у справу підвищення обороноздатності держави», - йдеться у вітанні міністра оборони.

 

Пан Таран побажав працівникам і ветеранам галузі міцного здоров’я, миру та подальших звершень у забезпеченні Збройних Сил України сучасними високотехнологічними зразками озброєння.

 

Зауважимо, що 12 квітня в усьому світі відзначається Міжнародний день польоту людини в космос. У пострадянських країнах ця дата багато років відзначалася як День космонавтики.

 

Пам'ятна дата була встановлена ООН у 2011 році, щоб відзначити важливе історичне досягнення людства.

 

59 років тому радянський космонавт Юрій Гагарін здійснив перший в історії людства космічний політ. Його космічний корабель «Восток» здійснив повноцінний орбітальний обліт Землі за 108 хвилин.

 

Крім цього, 12 квітня 1981 року стартувала перша пілотована місія в рамках американської програми «Шаттл». Ця програма на десятиліття вперед визначила вигляд і напрям розвитку американської космічної програми.

 

В сучасній Україні 12 квітня відзначається як День працівників ракетно-космічної галузі. Свято було встановлене у 1997 році указом тодішнього президента країни Леоніда Кучми, щоб відзначити заслуги українських інженерів, вчених і промисловців, причетних до підкорення космосу.

 

Як повідомляла «УМ», одразу після призначення в уряд на початку березня 2020 року міністр оборони Андрій Таран зробив скандальну заяву: мовляв, адаптація ЗСУ до стандартів НАТО є «амбіційною, але недосяжною метою найближчим часом».