Конституційний Суд пропонують перенести із Києва до Харкова

17:18, 07.04.2020
Конституційний Суд пропонують перенести із Києва до Харкова

Верховній Раді пропонують перенести Конституційний суд України з Києва до Харкова.

 

Про це йдеться в тексті законопроєкту №3300, який опубліковано на сайті парламенту.

 

Авторкою документу, зареєстрованого 3 квітня, є нардепка від “Слуги народу” Галина Третьякова.

 

Народна обраниця вважає, що перенесення КСУ зі столиці до Харкова, який вважається юридичною столицею України, підвищить рівень незалежності самого суду.

 

Серед інших пропозицій нардепа – відправляти усіх суддів у відпустку одночасно, у юридичних осіб пропонують відібрати можливість подавати скарги у КСУ, закріпити у законі те, що суддею КСУ не може стати людина, яка має іноземне громадянство.

 

Представник президента у Конституційному суді підтримує законопроєкт щодо змін у законі про КС і проситиме Раду його підтримати, а пропозиція перевезти Суд у Харків – відмежує суддів від впливу.

 

 "Харків – давня юридична столиця України, з потужним інтелектуальним потенціалом, з найбільшою концентрацією вчених-правознавців, із хорошими традиціями проведення різних юридичних наукових форумів. Тому перенесення КС саме туди - цілком обґрунтована пропозиція.  Розташування КС не в столиці держави є звичайною практикою для багатьох західних країн. А нинішнє приміщення КС, на мій погляд, можна буде запропонувати розглянути президенту Володимиру Зеленському як один із можливих варіантів розміщення нового Офісу президента", - вважає представник президента Володимира Зеленського в КС, народний депутат Федір Веніславський.

 

На його думку, переїзд КС у Харків територіально дистанціює Суд від інших органів публічної влади та від різних політичних сил.

 

Веніславський заявив, що "напередодні ухвалення КС важливих рішень деякі судді чомусь систематично їздять на аудієнції і до колишніх урядовців, за часів яких їх призначали на посади, і до олігархів, а також до відомих кримінальних авторитетів".

 

Представник Зеленського підтримує ідею надання щорічних відпусток всім суддям КС одночасно, "щоб в ухваленні рішень брала участь максимальна кількість суддів" і "ніколи не виникало проблем із кворумом".

 

Він також згоден і з тим, що КС обов'язково має ухвалювати рішення про продовження розгляду справ і пояснювати, чому протягом 6 місяців рішення не прийняли.

 

Нардеп вважає, що це "дисциплінуватиме суд" і не дозволить затягувати терміни розгляду справ, адже закон про люстрацію КС розглядав майже 5 років.

 

Також Веніславський підтримує пропозицію позбавити юридичних осіб права подавати конституційну скаргу.

 

Представник Зеленського зазначив, що вважає доцільними й інші пропозиції законопроєкту, і пропонуватиме у Раді їх підтримати.