Чубаров закликає світ до участі в марші на Крим 3 травня

08:31, 07.03.2020
Чубаров закликає світ до участі в марші на Крим 3 травня

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров анонсував в ООН проведення міжнародної мирної ходи 3 травня з материкової України в окупований Росією Крим з метою примусити агресора виконувати міжнародне право.

 

Про це заявив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час  засідання Ради безпеки ООН за формулою Аррії про порушення прав людини в анексованому Криму і способи деокупації півострова, яке розпочалося у п’ятницю ввечері.

 

За його словами, Росія повністю ігнорує голос міжнародного співтовариства і не виконала жодної резолюції ООН щодо Криму, а також рішення Міжнародного суду ООН і закликів інших міжнародних організацій.

 

«Всі постанови, рішення, резолюції, рекомендації, декларації та заклики Ради Європи, ОБСЄ та інших міжнародних організацій по частині Криму залишаються без належного реагування Російською Федерацією з порушенням нею статутних документів і принципів діяльності цих організацій», - заявив глава Меджлісу.

 

Він також нагадав, що Росія не виконала рішення Міжнародного суду ООН, який зобов'язав РФ скасувати заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу на території окупованого Криму, а також надати вільний в'їзд до Криму лідерам і членам Меджлісу.

 

Серед заходів впливу на Росію, пан Чубаров анонсував в ООН проведення міжнародної мирної ходи 3 травня з материкової України в окупований Росією Крим з метою примусити агресора виконувати міжнародне право.

 

«Междліс кримськотатарського народу виступає з публічною ініціативою про підготовку та проведення міжнародної ненасильницької акції «Світ проти насильства і окупації, марш гідності. Ми запрошуємо і розраховуємо на присутність представників національних парламентів, членів парламентських асамблей парламентських органiзацiй 3 травня 2020 року на адміністративному кордоні між материковою Україною і тимчасово окупованим РФ Кримом», - сказав пан Чубаров.

 

За його словами, марш спрямований на дотримання прав кримськотатарського народу - корінного народу Криму, етнічних українців і всіх громадян України, які проживають у Криму, незалежно від їх національності.

 

Чубаров також заявив в ООН, що Росія як держава-окупант посилює репресії щодо жителів Криму. Це характеризується, зокрема, системними переслідуваннями і дискримінацією кримських татар - корінного народу Криму та етнічних українців, включаючи насильницькі зникнення і викрадення, вбивства, тортури і жорстоке поводження, безпідставні арешти, затримання та позбавлення волі.

 

Разом з тим, представник РФ в ООН, виступаючи пізніше, заявив, що Росія розглядатиме це як масове порушення державного кордону, і погрожував «наслідками».

 

Як повідомляла УМ,  напередодні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що «воду в окупований Крим треба подавати, тому що там живуть українці, а Крим – це Україна».

 

Пізніше, з огляду на резонанс своєї заяви, прем'єр написав пост у соцмережі, уточнюючи, що питання подачі води до Криму неможливо вирішити до деокупації півострова.

 

Однак, під час години запитань до уряду знову заявив, що Україна  мусить допомогти своїм громадянам на території анексованого півострова: "Ми будемо постачати українцям воду для господарських потреб, для пиття: хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями ми маємо це забезпечити. Це наш обов’язок перед нашими українцями".

 

Заступник постійного представника президента України в АР Крим Таміла Ташева вважає, що прем'єр Шмигаль «поки не у контексті Криму», а позиція постпредства незмінна - жодної води до Криму до повної деокупації півострова.

 

Тоді як Рефат Чубаров розцінив скандальну заяву Шмигаля щодо води для Криму, як "підлий удар у спину".