Справи проти Порошенко є політичною помстою Зеленського, який наслідує Януковича - New York Times

15:30, 29.02.2020
Справи проти Порошенко є політичною помстою Зеленського, який наслідує Януковича - New York Times

Кримінальні провадження проти п’ятого президента України, лідера опозиції Петра Порошенка - це політично мотивована помста Володимира Зеленського, який таким чином наслідує Віктора Януковича

 

Про це йдеться у статті під назвою "Україна погрожує арештом колишньому президенту", яка вийшла у New York Times.

 

Видання зазначає, що нинішня влада в Україні погрожує арештом колишньому президенту Порошенку, який очолює опозиційну фракцію у парламенті.

 

"Українські слідчі в п’ятницю допитали колишнього президента України Петра Порошенка, погрожуючи заарештувати його, якщо він не з’явиться - але дедалі більший хор критиків, включно з Європейським Союзом, розцінюють це як політично мотивовану помсту", - пише видання.

 

У статті проводиться аналогія з політичними переслідуваннями, які влаштував Віктор Янукович після перемоги на президентських виборах, ув’язнивши свою опонентку ЮліюТимошенко та інших опозиціонерів.

 

New York Times зазначає, що Порошенко - це не просто колишній президент, а й видатний політичний суперник президента Володимира Зеленського, який виграв вибори минулої весни, декларуючи антикорупційну програму, включно із зобов'язаннями припинити політично вмотивовані переслідування.

 

Але з моменту, коли Зеленський став президентом, слідчі порушили проти Порошенка 16 різних кримінальних справ, в яких він має статус свідка.

 

Видання також нагадує про те, що у свідченнях під присягою заступник держсекретаря США Джордж Кент розповів про зустріч представників команди Зеленського, зокрема Андрія Єрмака із американськими чиновниками, під час якої спецпредставник Курт Вокер застеріг їх від політичних переслідувань президента Порошенка, "які не є розумним шляхом для країни".

 

Однак після цієї розмови тиск на Порошенка став ще відвертішим, а Єрмак згодом очолив Офіс президента Зеленського, наголошується у матеріалі.

 

Одна із справ, яку інкримінують Порошенку - це справа щодо Мінських угод, зазначає видання. Вона стосується переговорів Порошенка за посередництва Німеччини і Франції щодо угоди про врегулювання з Росією у 2015 році. Незрозуміло, як будь-який український лідер міг би досягти вигіднішої угоди у той час, тоді як російські та сепаратистські сили оточили тисячі українських солдатів на сході України, і різанина здавалася неминучою, резюмує автор статті Ендрю Кремер.

 

"Хіба влада не розуміє, що такі дії шкодять не мені, тому що мене підтримують люди, а дискредитують країну загалом та правову систему зокрема?" - зазначає Петро Порошенко.

 

Видання також повідомило, що Офіс президента Зеленського у своєму коментарі заперечував будь-яку причетність до розслідування, яке зараз ведеться стосовно Порошенка.

 

"Офіс Президента не має жодного впливу на правоохоронні та судові системи", - йдеться у повідомленні.

 

Але навіть критики перебування на посаді президента Порошенка зазначають, що у цих справах очевидна чітка упередженість.

 

Газета наводить думку адвоката родин Небесної Сотні, правозахисниці Марини Ліліченко: "Я не підтримую жодної із сторін у цій справі, але все свідчить про те, що вона політична".

 

Як повідомляла «УМ», 21 лютого Печерський суд Києва дозволив Державному бюро розслідувань здійснити примусовий привід Порошенка на два допити у ДБР – 28 лютого і 6 березня. Захист Порошенка назвав рішення політичними і оскаржив їх у п’яти інстанціях.

 

Виконувачка обов'язків голови ДБР Ірина Венедіктова пояснювала, що Порошенко 30 разів не прийшов на допит, у зв'язку з чим бюро підготувало пакет доказів для силового приводу.

 

28 лютого Петро Порошенко прийшов на допит до Держбюро розслідувань без застосування силового приводу.