Зеленський: купувати чи продавати землю зможуть тільки українські громадяни

13:10, 19.09.2019
Зеленський: купувати чи продавати землю зможуть тільки українські громадяни

Після земельної реформи купувати й продавати землі сільськогосподарського призначення зможуть тільки українські громадяни та вітчизняні компанії.

 

Про це заявив президент Володимир Зеленський на конференції, присвяченій земельній реформі, у четвер, 19 вересня, передає “НВ”.

 

“Земля належить українцям. У моделі, яку пропонуємо ми з урядом, купувати чи продавати землю зможуть тільки українські громадяни та компанії. Страшилки про китайців, арабів чи інопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами, — маячня. Земля — це власність громадян, але у них повинне нарешті з’явитися не гібридне, а повноцінне право власності на свою рідну землю”, — сказав глава держави.

 

Зеленський переконаний, що земля – це власність громадян, але в них має з’явитися "не гібридне, а повноцінне" право власності на землю. 

 

"Це право володіти, користуватися та право розпоряджатися своєю землею. Інакше починається Радянський Союз. Це совок, коли громадяни отримали свої квартири, але не могли їх продавати легально. І це неправильно", - сказав він.

 

В 2001 році був накладений мораторій, однак, за словами президента замість механізму з’явився процвітаючий тіньовий ринок.

 

За його словами, виграють від тіньового ринку "не малі фермери і селяни, а місцеві князьки".

 

"З 7 млн українців 1 млн громадян померли, так і не отримавши шанс стати господарями землі. Список країн, де немає ринку землі: це Північна Корея, Таджикистан, Венесуела, Куба, Конго, Україна", - резюмував президент. 

 

Як повідомляла УМ, 20 грудня 2018 року Верховна рада схвалила продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року. Законопроект №9355-5 підтримав 231 народний депутат.

 

Зеленський розпорядився, щоб уряд підготував, а парламент ухвалив до 1 грудня законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасував мораторій на продаж землі.

 

Раніше Зеленський обіцяв, що в поточному році в країні буде проведено земельну реформу, а в 2020 - запрацює ринок землі. Водночас повідомлялося, що у Зеленського планують продовжити мораторій на продаж сільгоспземлі до липня-2020.