Президент Словенії Борут Пахор закликав ЄС надати Україні «особливий статус»

11:38, 04.09.2019
Президент Словенії Борут Пахор закликав ЄС надати Україні «особливий статус»

Президент Словенії Борут Пахор закликавв Європейський Союз надати "особливий статус" Україні, а такожl і Туреччині, а країнам Західних Балкан - повноцінне членство в ЄС.

 

Про це він сказав у своєму виступі під час панельної дискусії про майбутнє ЄС на 14-му Стратегічному форумі в Блед, передає Anadolu.

 

Що саме ознчає "особливий статус" Пахор не уточнив.

 

В Україні цю заяву наразі не коментували.

 

У Туреччині цю ідею вже розкритикували. Зокрема, міністр закордонних справ країни Мевлют Чавушоглу заявив, що Туреччина прагне отримати повноцінне членство в ЄС.

 

"Я не знаю, чому ви передумали. Ймовірно, президент Франції Еммануїл Макрон вплинув на це. Але повинен бути принцип наступності держави, а також ЄС", – сказав міністр. 

 

За його словами, Туреччина готова відкрити нову главу в переговорах з ЄС, якщо питання буде стосуватися стандартів і зобов'язань.

 

Нагадаємо, Туреччина в 1963 році підписала угоду про асоціацію з ЄС. Вона отримала право на членство в ЄС в 1997 році, а переговори про приєднання почалися в 2004. Однак переговори зупинилися в 2007 році через заперечення адміністрації кіпрських греків, а також через позицію Німеччини і Франції.

 

Раніше, високий представник ЄС Федеріка Могеріні заявляла, що Європейський союз за п'ять років надав Україні найбільший пакет допомоги за всю історію його існування, завдяки чому країні вдалося уникнути колапсу економіки.