Львівська облрада обурена російською мовою Зеленського та призначенням Богдана

17:18, 28.05.2019
Львівська облрада обурена російською мовою Зеленського та призначенням Богдана

Депутати Львівщини вважають неприпустимим референдум про можливість мирних домовленостей з Росією (фото: Львівська обласна рада)

Львівська облрада прийняла одразу декілька звернень до президента України Володимира Зеленського - щодо недопущення ігнорування статусу державної мови та використання її у своїй публічній діяльності; щодо неприпустимості винесення на референдум питання про укладення мирних домовленостей із Росією та про неприпустимість призначення на посади осіб, які підпадають під дію Закону України "Про очищення влади".
 
Ці звернення обласні депутати ухвалили більшістю голосів на сесії 28 травня, передає zik.ua.
 
Депутати нагадали Зеленському, що відповідно до Конституції та рішення Конституційного Суду, українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування. 
 
"Окрім цього, ми, депутати Львівської обласної ради, вважаємо, що президент воюючої держави зобов’язаний повністю виключити російську мову із власного вживання у публічних сферах суспільного життя, як офіційну мову Росії - держави-агресора. 
 
Зважаючи на очевидне порушення встановлених законодавчих норм, просимо Вас, президента України, не допускати цього в подальшому та у своїй публічній діяльності послуговуватися державною українською мовою", - сказано у зверненні.
 
Депутати Львівщини також вважають неприпустимим референдум про можливість мирних домовленостей з Росією.
 
"Вважаємо, що мирні домовленості з країною-агресором можливі тільки у випадку виведення російських військових сил і обов’язкове звільнення окупованих територій України, встановлення державної влади України на території Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим. На думку Львівської обласної ради, ініціатива стосовно проведення референдуму щодо питання про укладення мирних домовленостей із Росією є абсолютно неприпустимою до виконання викладених вище вимог", - йдеться у зверненні.
 
Ще одним зверненням обрані нагадали президенту Зеленському, що серед основних та перших вимог Революції Гідності було проведення в країні люстрації.
 
"На сьогодні проведення повної люстрації, зокрема, новопризначених керівників Адміністрації президента є першочерговим засобом захисту демократії та європейських цінностей в Українській державі, а також дієвим інструментом, застосування якого не допускає відродження старих режимів чи рецидивів минулого, а сприяє демократизації суспільних інститутів та утвердження демократичних принципів. 
 
Однак новообраний президент України Володимир Зеленський своїм указом призначив главою Адміністрації президента України Богдана Андрія Йосиповича без люстраційної перевірки.
 
З огляду на це, Львівська обласна рада закликає президента України, Верховну Раду України, Кабінет міністрів України неухильно дотримуватися вимог чинного законодавства України та провадити кадрові призначення з урахуванням Закону України "Про очищення влади", не допускаючи на посади осіб із сумнівною репутацією", - сказано у зверненні.
 
Нагадаємо, призначення Андрія Богдана в Адміністрацію президента оскаржили у Верховному суді.
 
Раніше в команді Зеленського заявили, що хочуть розвивати українську мову "за методом пряника".