Порошенко звільнив скандального заступника голови Служби зовнішньої розвідки Семочка

15:27, 14.04.2019
Порошенко звільнив скандального заступника голови Служби зовнішньої розвідки Семочка

(ЗІК)

Кандидат у президенти, чинний глава держави Петро Порошенко заявив, що у п'ятницю, 12 квітня, звільнив першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка з посади.

 

Про це він заявив під час виступу 14 квітня у прес-центрі на НСК "Олімпійський", де мали відбутися дебати з кандидатом Володимиром Зеленським.

 

"Керівника Служби зовнішньої розвідки Семочка звільнено у п'ятницю (12 квітня - ред.)", - заявив Порошенко.  

 

Як повідомляла УМ, дружина та донька заступника голови Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка мають громадянство Росії. Відповідні дані отримала контррозвідка СБУ.

 

Зазначено, що Головне слідче управління СБУ з 16 жовтня розслідує кримінальну справу, відкриту за ч. 1 ст. 111 (держзрада) Кримінального кодексу.

Підставами для порушення справи стала заява голови правління громадської організації "ТОМ 14" від 4 жовтня про те, що журналіст встановив факти, які можуть свідчити про зв'язок першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки через його сім'ю з іноземною державою-агресором - Російською Федерацією, яка може фінансувати зазначену посадову особу з метою отримання інформації від нього.

Згідно з інформаціэю від Департаменту контррозвідки СБУ від 26 жовтня, громадянська дружина Семочка та її донька мають громадянство Росії.

У зв'язку з цим слідство клопотало в суді про доступ до інформації про мобільні розмови Семочка і його родичів.

Суд задовольнив клопотання і СБУ надав доступ до інформації про мобільні розмови першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Семочка, його дружини і її дочки з 1 січня 2014 року по 23 листопада поточного року.

Зокрема, слідство отримало доступ до документів, що містять інформацію про тривалість, зміст, маршрути передавання телекомунікаційних послуг, а також до розгорнутих відомостей про власників телефонних номерів, дати, часу і тривалості вхідних та вихідних телефонних з'єднань; дату, час вхідних і вихідних SMS-повідомлень; даних про використання IMEI-терміналів і IP-адрес, а також GPRS-трафіку.

Нагадаємо, 16 жовтня Служба безпеки України почала розслідування стосовно першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка у справі про держзраду після розслідування журналістів. Сергій Семочко заперечує незаконне збагачення і звинувачує журналістів в маніпуляціях.

Заступник голови СЗР також заперечує факт отримання російського громадянства своїми родичами, а в ефірі одного із телеканалів демонстрував паспорт громадянки України, який нібито належить його дружині.