Арештованих кримських татар доставили в Росію, їх розподілять у п'ять СІЗО

15:16, 30.03.2019
Арештованих кримських татар доставили в Росію, їх розподілять у п'ять СІЗО

 Інформація щодо місця перебування кримських татар на території Ростовської області підтвердилася. Їх розподілять у п‘ять СІЗО Ростовської області. Три слідчих ізолятора знаходяться у Ростові, два - у передмісті.

 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила український омбудсмен Людмила Денісова.

 

"Інформація щодо місця перебування кримських татар на території Ростовської області підтвердилася. Не просто так для проведення обшуків у мікрорайоні Кам‘янка міста Сімферополь було задіяно Ростовских ФСБшників. Все завчасно сплановано, в тому числі переміщення", - написала Денісова.

 

За її словами, їх розподілять у п‘ять СІЗО Ростовської області. Три слідчих ізолятора знаходяться у Ростові, два - у передмісті.

 

Омбудсмен також назвала імена тих, кого наразі утримують у Ростовській області: Тофік Абдулгазієв, Іззет Абдуллаєв, Владлен Абдулкадиров, Меджит Абдурахманов, Білял Аділов, Енвер Аметов, Осман Арифмеметов, Фарход Базаров, Акім Бекіров, Ремзі Бекіров, Сервет Газієв, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Алім Карімов, Сейран Муртаза, Яшар Муєдінов, Ефран Османов, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Руслан Сулейманов, Шабан Умеров, Рустем Шейхалієв, Асан Яніков.

 

Контрольований Росією суд в столиці Криму Сімферополі 29 березня взяв під арешт до 15 травня 23-х кримських татар за звинуваченням у приналежності до забороненої в Росії і на території анексованого нею Криму організації "Хізб ут-Тахрір".
 
Крім того, російські силовики напередодні затримали 24-го кримськотатарського активіста, який після масових обшуків в анексованому Криму перебував у розшуку.
 
Як повідомляла "УМ", через масову облаву ФСБ 55 дітей кримських татар залишилися без батьківської опіки.
 
Через облаву ФСБ на кримських татар Україна звернулася до ЄС.
 

 

Як відомо, "Хізб ут-Тахрір - міжнародна ісламська політична партія, заснована у 1953 році у Східному Єрусалимі суддею місцевого шаріатського апеляційного суду Такіуддіном ан-Набхані.
 
"Хізб ут-Тахрір" визнана терористичною організацією в Росії і Казахстані. Також члени партії переслідуються у деяких країнах Середньої Азії, однак за не пов'язаними з тероризмом обвинуваченнями.
 
У Німеччині діяльність організації також було заборонено за невизнання Ізраїлю, однак ця заборона стосується тільки публічної діяльності партії, і німецькі правоохоронні органи не переслідують членів "Хізб ут-Тахрір". В усіх інших країнах Європи та Америки партія діє легально та публічно.