Луценко відкриває справу про втручання у вибори в США

12:17, 21.03.2019
Луценко відкриває справу про втручання у вибори в США

(Андрій Гудзенко liga.net)

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що відкриває кримінальне провадження про ймовірні спроби громадян України втрутитися у вибори президента США 2016 року.

 

Луценко сказав про це в інтер’ю виданню The Hill.

 

"Сьогодні ми почнемо кримінальне розслідування з цього приводу і дамо правову оцінку цій інформації", – сказав Луценко.

 

Генпрокурор має намір перевірити інформацію від народного депутата України, який стверджує, що директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник здійснював втручання у вибори в США на користь кандидатки від демократів Гілларі Клінтон. За словами Луценка, народний депутат надав аудіозапис, на якому людина з голосом, схожим на голос Ситника, обговорює це питання.

 

Представник Держдепартаменту, пише The Hill, заявив, що там мають інформацію щодо Ситника. У НАБУ і посольстві США в Україні інформацію не коментували.

 

Артем Ситник ще в серпні 2018 року заявляв, що проти нього відкрили кримінальну справу через втручання у вибори президента США у 2016 році. Водночас він казав, що не знає, як вона розвивається. Ситник зробив таку заяву, коментуючи розслідування щодо очільника кампанії Трампа і лобіста Віктора Януковича в США Пола Манафорта.

 

У США триває розслідування про втручання Росії у президентські вибори, на яких переміг Дональд Трамп.

 

В інтерв'ю Hill.TV Луценко також стверджував, що посол США в Україні Марі Йованович дала йому список людей, яких попросила "не переслідувати". Крім того, Луценко додав, що не отримав від американського посольства в Україні близько чотирьох мільйонів доларів, які вона повинна була виділити на його відомство.

 

У відповідь Державний департамент США назвав заяву Луценка "відвертою вигадкою".

 

В американському відомстві додали, що наразі не допомагають ГПУ, але раніше намагалися "підтримати фундаментальну реформу сфери юстиції, в тому числі після Революції Гідності 2014 року".