Порошенко подав новий закон про покарання за незаконне збагачення

13:05, 28.02.2019
Порошенко подав новий закон про покарання за незаконне збагачення

(прес-служба Президента)

Президент Петро Порошенко просить зареєструвати як невідкладний новий проект закону про покарання для чиновників за незаконне збагачення.

 

Про це він повідомляє прес-служба Президента.

 

"Дуже сподіваюсь, що у народних депутатів вистачить політичної волі і мужності підтримати законопроект Президента. Надаю йому статус невідкладного", - додав Глава держави.

 

"Як я і обіцяв вчора, що щойно буде оприлюднене рішення Конституційного суду щодо визнання неконституційності цієї статті, я внесу як невідкладний цей законопроект, яким буде унормовано це питання", - повідомив Петро Порошенко.

 

Він  підкреслив: "Ще раз хочу заспокоїти всіх, я як Президент, який стояв у витоків створення всієї антикорупційної інфраструктури – Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного агентства запобігання корупції, запровадження електронних декларацій, запровадження системи електронних закупівель ProZorro, величезної кількості рішень, змін до законодавства і реформ, які ми зробили – і сьогодні ми повинні зробити все від нас залежне для того, щоб перекрити будь-які можливості для незаконного збагачення, забезпечити розслідування всіх кримінальних справ і невідворотність покарання за незаконне збагачення".

 

Водночас, в Європейському Союзі стурбовані рішенням Конституційного суду України, яким стаття Кримінального кодексу про незаконне збагачення визнається неконституційною.

 

За словами віце-президента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса, у ЄС мають намір детально вивчити рішення КСУ щодо скасування статті про незаконне збагачення. "Це рішення має бути оцінене на основі правової презумпції, тобто особа, яка набула певні активи, має бути спроможна довести походження своїх активів", — сказав він.

 

"Це міжнародний принцип, і ми маємо подивитися на мотиви Конституційного суду і на те, який вплив це матиме на ефективність боротьби з корупцією", — додав  Валдіс Домбровскіс.

 

Речниця МЗС України Катерини Зеленко переконує, що Європейський союз не збирається застосовувати до України жодних покарань через рішення Конституційного суду щодо скасування статті про незаконне збагачення.

 

"Європейський союз не каратиме українців за згадане рішення Конституційного суду, адже саме для українських громадян в першу чергу важливо, щоб ми і далі просувалися в напрямку європейських та євроатлантичних інституцій. Водночас, таке рішення, безумовно, означає необхідність пошуку шляхів з цієї ситуації, президент вже подав відповідний законопроект", - сказала Зеленко.

 

Вона запевнила, що МЗС зі свого боку робитиме все, щоб знайти оптимальне рішення і не допустити шкоди для інтересів українських громадян. "Ми всі розуміємо, що на карту поставлено наш європейський шанс і ми не можемо його впустити", - додала речниця.

 

Раніше 59 народних депутатів України звернулися до Конституційного суду, щоб скасувати статтю про незаконне збагачення.

 

26 лютого КС визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення. Ініціаторами подання стали 59 народних депутатів, за словами Найєма, 24 з них раніше голосували "за" внесення статті 368-2 КК в нинішній редакції. Серед тих, хто звернувся до КС, 23 нардепа від "Народного фронту", по 11 нардепів БПП і групи "Відродження", 10 нардепів з "Опоблоку", 3 - від "Волі народу", 1 з Радикальної партії.

 

27 лютого Конституційний суд опублікував своє рішення. 

 

Водночас Президент України Петро Порошенко заявив, що має намір внести до парламенту новий законопроект про покарання чиновників за незаконне збагачення. 

 

"Я хочу всіх заспокоїти і сказати, що як тільки рішення буде оприлюднено, як тільки ми з ним ознайомимося, я негайно дам доручення терміново, з урахуванням висновку Конституційного Суду, підготувати і внести до Верховної Ради (я визначу його як невідкладний) законопроект про передбачене покарання для чиновників за незаконне збагачення", - сказав він.

 

Петро Порошенко запевнив, що нову редакцію статті буде "виписано так, що і комар носа не підточить".

 

Заспокоїв і Генеральний прокурор Юрій Луценко. Він запевняє, що стаття про незаконне збагачення чиновників, скасована Конституційним судом, не була дієвою на практиці.

 

"Рішення КСУ не є великою несподіванкою. Спеціалісти в галузі права знають, що наш фантастичний Комітет з антикорупційної діяльності Верховної Ради підготував текст закону, який не відповідає практиці юридичного застосування", - сказав генпрокурор.
 
 
Він наполягає, що свідченням неефективності є те, що "за всі ці роки НАБУ не змогло притягнути до відповідальності по цій статті жодну особу".
 
 

Водночас як заявили в НАБУ, рішення Конституційного Суду України означає, що всі кримінальні провадження в частині, що стосується незаконного збагачення, будуть закриті.

 

Поновити розслідування стосовно фігурантів всіх кримінальних проваджень, а також підозрюваних та обвинувачених за вже викритими фактами незаконного збагачення (в разі повернення відповідної статті до ККУ) буде неможливим, адже закон не має зворотної сили. Тому набуте майно за замовчуванням вважатиметься законним, безвідносно до джерел його походження.