«Їхали відірватися»: підозрювані в отруєнні Скрипалів по ТБ Росії пояснили поїздку в Солсбері

13:57, 13.09.2018
«Їхали відірватися»: підозрювані в отруєнні Скрипалів по ТБ Росії пояснили поїздку в Солсбері

Олександр Петров і Руслан Боширов, яких Великобританія назвала підозрюваними в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів, заявили, що дійсно приїжджали в Солсбері на запрошення друзів. 
 
Про це вони розповіли в інтерв'ю російському пропагандистському телеканалу RT.
 
У розмові з головним редактором каналу Маргаритою Симоньян вони підтвердили, що це їхні портрети розповсюдила британська поліція. 
 
"Наші друзі давно кликали нас відвідати це прекрасне місто. Солсбері - це туристичне місто. Там є знаменитий на всю Європу собор", - сказав Боширов. 
 
А Петров заявив, що вони планували приїхати в Лондон і "відірватися, грубо кажучи". 
 
"Це була не бізнес-поїздка. Ми розпланували так, що ми і в Лондоні побуваємо, і з'їздимо в Солсбері", - сказав він.
 
Але 6 вересня Петров заявляв RT: "Я нічого не знаю про це і до історії з Скрипалями не маю ніякого відношення. Це повний збіг: мені не те що в Лондон, я навіть до Алтаю не можу доїхати". У цьому ж інтерв'ю Петров сказав, що працює начальником дільниці в Томській філії НВО "Мікроген" - науково-виробничому об'єднанні "Віріон", пише "Дождь".
 
 
Головний редактор RT Маргарита Симоньян анонсувала інтерв'ю з Петровим і Бошіровим 13 вересня. За її словами, вони самі знайшли її і запропонували поспілкуватися. Інтерв'ю записувалося напередодні ввечері, додала вона. Симоньян підкреслила, що співрозмовники не відповідали на питання, які допомогли б дізнатися про їх оточення, місце проживання, близьких і знайомих.
 
Напередодні президент Володимир Путін заявив, що в Кремлі дізналися, кого влада Великобританії звинувачує в отруєнні Скрипалів. "В принципі, ми звичайно подивилися, що це за люди. Ми знаємо, хто це такі. Ми їх знайшли", - сказав він, додавши, що "нічого там особливого і кримінального немає".
 
5 вересня прокурори Британії оголосили, що вважають причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії двох росіян - Олександра Петрова і Руслана Боширова. Слідство вважає, що підозрювані могли в'їхати на територію Британії не під справжніми іменами.
 
При цьому підозрювані у використанні хімічної зброї на території Британії для замаху на Сергія та Юлію Скрипалів громадяни Росії із паспортами Олександра Петрова та Руслана Боширова до появи в Солсбері шість разів літали до швейцарської Женеви.
 
Але в МЗС Росії оголошення Британією імен підозрюваних в отруєнні Скрипалів назвали спробою роздути антиросійську істерію.
 
Сергій Скрипаль, колишній російський шпигун, отруєний у Великій Британії, в останні роки співпрацював з розвідкою Іспанії, країною, яка перебуває в постійній боротьбі з російськими організованими злочинними групами, деякі з яких пов'язані з російським урядом.