Кравчук, Кучма і Ющенко закликали Порошенка оголосити рік затвердження мови

18:27, 09.02.2018
Кравчук, Кучма і Ющенко закликали Порошенка оголосити рік затвердження мови

Віктор Ющенко, Леонід Кучма і Леонід Кравчук звертаються до Петра Порошенка через мовне питання.

Три колишні президенти України Леонід Кравчук (1991-1994), Леонід Кучма (1994-2005) і Віктор Ющенко (2005-2010) звернулися до нинішнього глави держави Петра Порошенка з проханням оголосити роком затвердження державної мови нинішній 2018-й.

 

Про це йдеться у відкритому зверненні трьох президентів, оприлюдненому в п’ятницю.

 

"Звертаємося до Вас з проханням підтримати ініціативу щодо оголошення 2018 року Роком затвердження державної мови. Цей крок зміцнить фундамент української державності в такий бурхливий час нашої історії, сприятиме консолідації суспільства і покаже нашим іноземним партнерам нашу твердість і впевненість у власних ідеалах", - йдеться у листі.

 

Автори листа відзначили, що після оголошення Порошенком 2017-го Роком англійської мови, з'явилися "істотні результати для розвитку науки і культури", а також є свідчення "незмінності євроінтеграційних прагнень України".

 

Також вони додали, що "в умовах гібридної агресії проти нашої держави, загрози порушення цілісності його території, важливим об'єднуючим фактором протидії цьому є утвердження державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України".

 

Три колишні президенти висловили надію, що Порошенко підтримає ініціативу і оголосить 2018-й роком затвердження державної мови.

 

Нагадаємо, що цього року минає 100 років з моменту першого проголошення української мови державною.

 

Президент Петро Порошенко минулого року заявив, що реформа середньої освіти призведе до того, що українською мовою розмовлятиме кожен українець.