Умеров і Чийгоз вилетять з Анкари до Києва

16:43, 25.10.2017

Засуджені окупантами Криму заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз з Туреччини вирушать до України в середу.

 

Про це в коментарі телеканалу ATR заявив уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат, один з лідерів кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

 

"Близько 10.30 годин адвокат Микола Полозов повідомив, що Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова вивезли в аеропорт. ФСБшники сказали, що нібито для підписання протоколу про передачу Чийгоза і Умерова турецькій стороні відповідно до домовленостей Туреччини і Росії. Потім вони вирушили в Анапу", – розповів про перебіг подій Джемілєв.

 

І додав: "О 13.30 десь прийшло смс, що літак з Анапи попрямував до Анкари. Потім вони попрямують в Україну. Це результат переговорів Ердогана з Путіним", – сказав депутат.

 

Водночас, прес-секретар Президента України Святослав Цеголко повідомив, що літак зі звільненими полтв’язнями Ахтемом Чийгозом та Ільмі Умеровим, уже приземлився в Анкарі. 

 

«За дорученням Президента України їх зустрічає наш посол та сприятиме їх перебуванню в Туреччині»,  - повідомив Цеголко.

 

Заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова додала у Facebook, що Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров, яких сьогодні передали Туреччині, незабаром будуть у Києві.

 

«Незабаром Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров приїдуть до Києва. Їх передача до Туреччини відбувається за результатом перемовин турецького президента Ердогана із Путіним. А поки кримські татари покладають квіти до пам'ятника іншого героя - видатного льотчика Амєт-Хана Султана!» - зазначила пані Джапарова.

 

У свою чергу, Президент Петро Порошенко розповів, що домовлявся про звільнення кримськотатарських лідерів Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом у США та Україні.

 

"Дякую Президентові Турецької Республіки за його зусилля у звільненні наших героїв, як ми домовилися у Нью-Йорку та Києві", - написав Порошенко у Twitter.

 

Також він висловив радість з того приводу, що Чийгоз та Умеров "нарешті на волі".

 

"Це питання і надалі залишатиметься серед пріоритетних під час моїх переговорів зі світовими лідерами. Адже спільна боротьба за звільнення усіх українських громадян та їх повернення до свого рідного дому триває!" – додав глава держави у Facebook.

 

Як повідомляла «УМ», у середу, 25 жовтня, засуджених окупантами Криму заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза видали Туреччині. Очікується, що звідти вони вирушать до України.

 

11 вересня російський суд в анексованому Криму засудив Ахтема Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму. Його захист подав дві апеляції на це рішення суду.

Російська влада окупованого Криму звинувачує його в організації масових заворушень.

 

27 вересня підконтрольний Кремлю Сімферопольський районний суд виніс вирок у справі Ільмі Умерова і призначив йому покарання у вигляді двох років колонії-поселення.

 

Депутати Європейського парламенту засудили винесені російською владою вироки представникам Меджлісу Ільмі Умерову та Ахтему Чийгозу.