Україна наполягає на присутності миротворців ООН на Донбасі без росіян

22:03, 05.09.2017

Україна наполягає на виведенні усіх російських окупаційних військ з Донецької та Луганської областей до розміщення миротворчої місії ООН на усій території окупованого регіону.

 

Про це заявив остійний представник України в Організації Об’єднаних Націй Володимир Єльченко під час відеовключення з Нью-Йорку у вівторок.

 

Як наголосив дипломат, миротворча місія обов'язково має розміщуватися на усій території Донбасу, і в першу чергу, на українсько-російському державному кордоні.

 

"Ще одне питання, абсолютно принципове для нас, воно навіть не підлягає ніякому обговоренню - це виведення до розгортання місії ООН всіх іноземних військ, а іноземні війська, як ми знаємо, там лише однієї країни - Російської Федерації. З цього випливає ще один важливий елемент, для нас принциповий, це те, що не може бути країна, яка є стороною конфлікту, тобто Росія, одночасно миротворцем", - наголосив пан Єльченко.

 

Посол пояснив: "Якщо, наприклад, у майбутньому, коли розпочнеться робота над мандатом, ми почуємо від Росії, що там мають бути її миротворці, це буде неприйнятно і не тільки для нас, а й для всіх наших партнерів у Раді Безпеки, тому що це суперечить основоположним принципам Статуту ООН і правилам ведення миротворчості".

 

Нагадаємо, 22 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що має намір у вересні представити на Генасамблеї ООН ідею про розгортання миротворчої місії на Донбасі.

 

Як повідомляла «УМ», у вівторок президент Росії Володимир Путін спотворив ідею України щодо миротворчої місії і заявив, що  миротворці ООН можуть розміщуватися лише на лінії розмежування на Донбасі для гарантування безпеки спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і доручив МЗС РФ внести відповідну резолюцію на розгляд Ради безпеки ООН.

 

При цьому Путін зазначив, що це питання не може бути вирішене без прямого контакту з представниками проросійських бойовиків на Донбасі.

 

Після цього Росія направила керівництву ООН проект резолюції про розміщення миротворців на Донбасі.

 

У МЗС України заявили, що ця заява Путіна свідчить про чергову спробу Росії як сторони конфлікту представити агресію внутрішньоукраїнським конфліктом і спотворити саму ідею й цілі розгортання миротворчої операції, що не служитиме досягненню головної мети - встановленню стійкого миру на Донбасі і відновленню територіальної цілісності України.