1 вересня: двійка за нормандську «четвірку»

19:10, 01.09.2016
1 вересня: двійка за нормандську «четвірку»

Ангела Меркель і Франсуа Оланд.

«Дякую тобі, боже, що я – не школяр», – подумав сьогодні кожен у віці 30+, хто так чи інак, але скуштував радянської школи. Цьогорічним першачкам знання мають бути солодшими, адже завдання на канікули скасовано, червону ручку заборонено, та й взагалі навантаження (принаймні, на молодшу школу) зменшено. Про новації в освіті, які стають актуальними від сьогодні, в останньому номері писала «Україна молода».

 

Втім, «свято знань» в країні, яка третій рік веде війну, не така вже й велика подія. Тож недарма Президент Порошенко, вітаючи студентів київського Політеху, говорив не так про фізику з математикою, як про війну. «26 серпня я (…) запропонував з 1 вересня режим повного припинення вогню. Хочу вас привітати: 12 годин і 5 хвилин цей режим дотримується. На фронті не стріляють. За цей час був один неприцільний постріл зі стрілецької зброї. Немає ні артилерійських залпів, ні танкових атак, ні мінометів», - сказав Порошенко, якого цитує «Газета по-українськи».

 

Тиша тривала й надалі. А ближче до обіду прес-секретар Леоніда Кучми Дарка Оліфер, котра бере участь у перемовинах Тристоронньої контактної групи, відзвітувала про термінову відеоконференцію, на яку «завітали» й представники ОРДЛО. Головне досягнення останньої: буцімто досягнена домовленість про подальше припинення вогню. Говоримо «буцімто», оскільки сепаратисти вже не раз і не два ламали дане ними слово. А ще з’явилася надія на звільнення українських заручників – так, принаймні, стверджує все та ж Оліфер

 

А тим часом 1 вересня було оприлюднена спільна заява канцлера Германії Меркель та президента Франції Оланда. Наші західні друзі висловилися за відновлення підупалого в ціні «нормандського формату». Крім загальних фраз про необхідність досягнення миру на Сході України, франко-німецький тандем висловився за збереження територіальної цілісності України. І це не політична банальність, а сигнал Путіну про те, що його блефу із нарощуванням військового потенціалу на кордоні з Україною ніхто особливо не вірить. А тим паче – ніхто його не боїться.

 

І поки сильні світу сього опікуються справами війни та миру, наша держава несподівано заслужила на комплімент через… запуск системи електронного декларування. На визнання розщедрилася міжнародна організація «Transparency International», яка назвала сьогоднішній запуск е-декларацій «дуже важливою та видатною подією».

 

Втім, тут щось одне з двох: або «Transparency International» зіронізувала, або не до кінця розібралася в ситуації. В ніч на перше вересня система електронної звітності дійсно була введена в експлуатацію, продовжуючи шкутильгати на обидві свої ліві ноги. Кнопка «задекларуй» попросту не діє, скаржаться користувачі. Тож нашим антикорупціонерам ще вчитися й вчитися тому, як не потрапити в халепу та не зганьбитися на весь світ.

 

До речі, про навчання (все таки дата зобов’язує). Замміністра освіти Володимир Ковтунець заспокоїв сьогодні молодь: стипендії ніхто не скасовуватиме. Принаймні, не всім. І не назавжди. Виплати залишать для тих, хто цього особливо потребує (себто діти з малозабезпечених сімей), а також для тих, чий середній бал – не нижче оцінки «добре», пообіцяв Ковтунець. Так що на торти грошенята залишиться. А якщо кидати кондитерські вироби у чиновників ощадливо, то ще й на хліб з маслом буде.

 

Між іншим, про ощадливість ми згадали не дарма. Від сьогодні в країні подорожчала електроенергія. В середньому – на 30%, а деталі цього здорожчання залежать вже від того, хто й наскільки «шикував». При споживання в місяць до 100 кВт/год платити доведеться не на багато більше. Чого не скажеш про тих, хто спалював по 600 кВт/год і більше. 

 

Та якщо енергетичні монополісти підбираються все ближче до наших кишень, львівська влада вкорочує налигач власникам собак, які відтепер (собаки, а не власники) мають бути обов’язково зареєстрованими. А от котам – преференції, їх легалізувати необовязково.

 

І пару слів про далеке зарубіжжя. Сьогодні (втім, як і майже завжди останнім часом) в Америці в полі зору – кандидат в президенти США Дональд Трамп. Котрий все ще свариться з мексиканським колегою Енріке Пенья Ньєто з приводу того, кому платити за спільну стіну на кордоні двох держав. (Там стіна зводиться як превентивний захід від нелегальної еміграції та торгівлі наркотиками). Америка вважає, що платити має Мексика, а Мексика обстоює протилежну точку зору.

 

Шкода, що не знайомі обидва президента з нашим дорогим екс-Прем’єром Арсенієм Яценюком. Дорогим – в буквальному розумінні слова. Адже Яценюк також будував стіну, а побудував діру в бюджеті. Що ж, буває й таке. Україна – не Америка.