Загибель Павла Шеремета: головні версії вбивства журналіста

13:10, 20.07.2016
Загибель Павла Шеремета: головні версії вбивства журналіста

Павло Шеремет за 20 років у журналістиці мав серйозні політичні зв'язки.

Правоохоронці і колеги загиблого журналіста Павла Шеремета розглядають і озвучують різні чотири основні версії цинічного вбивства, яке сталося в центрі Києва у середу вранці.

 

Головний редактор інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик пов’язує загибель Шеремета з його професійною діяльністю.

 

Про це Мусаєва-Боровик заявила на місці трагедії, де вибухнув автомобіль «Субару», яким керував Павло, коли їхав на ранковий радіоефір. За версією слідства, вибухівкою керували дистанційно, або із затримкою.

 

Водночас, речник прокуратури Києва Надія Максимець заявила в ефірі каналу «112 Україна», що в рамках розслідування вбивства журналіста Шеремета слідчі, серед інших версій, розглядають і версію замаху на життя керівника «Української правди» Олени Притули, у машині якої він знаходився під час вибуху.

 

«Слідчі розглядають і ці версії. Зараз мабуть передчасно озвучувати якісь основні, – сказала пані Максимець. - Зараз проводяться слідчі дії біля дому Шеремета і Притули, де машина була припаркована вночі. Також встановлюється, чи були там відеокамери, встановлюється, чи були там, можливо, свідки, які володіють якоюсь інформацією з цього приводу.»

 

У свою чергу, радник глави МВС Зорян Шкіряк зазначає, що попередньо слідство розглядає такі основні можливі причини вбивства журналіста Павла Шеремета:  професійна діяльність, неприязні стосунки з певними особами і «російський слід».

 

«Безумовно, це спланований жорстокий злочин. Основні версії озвучені», - сказав Зорян Шкіряк  журналістам на місці вбивства.

 

Пан Шкіряк також додає, що «особисто він згоден зі своїм колегою, народним депутатом Антоном Геращенком в тому, що, безумовно, не можна виключати «російський слід» у цьому злочині.

 

Нагадаємо, що депутат Геращенко відзначав, що цинічне вбивство журналіста Павла Шеремета може бути використано для дестабілізації внутрішньополітичної ситуації в Україні та розкидання бездоказових звинувачень українськими політиками один на одного з метою отримання сумнівних політичних дивідендів.

 

«Слідство вивчить всі можливі версії вбивства Павла Шеремета з метою встановлення осіб виконавців, організаторів і найголовніше замовників цього злочину», – написав Антон Геращенко у Facebook у середу.

 

Прокуратура Києва вже кваліфікувала загибель журналіста Павла Шеремета як «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

 

На місці події продовжують працювати слідчо-оперативні групи поліції, працівники апарату прокуратури міста, процесуальні керівники. Згорілий автомобіль «Субару» вже евакуювали з місця злочину.

                       Машину забрали з центру Києва. Фото Ірини Баглай. 

 

До речі, протягом останнього року Павло Шеремет займався розслідуванням офшорного скандалу, в якому виявився замішаним президент Петро Порошенко. Утім, за словами колег загиблого, останнім часом він розслідував корупцію навколо Одеського припортового заводу.

 

«Остання професійна діяльність вбитого журналіста Павла Шеремета була напряму пов’язана з Одеським припортовим заводом. Оскільки навколо ОПЗ сьогодні вирують події, не можна виключати, що саме через це був вбитий журналіст», - сказав в ефірі «112 Україна» політичний експерт Михайло Павлів.

 

На сторінці Павла Шеремета у Facebook, в одному з останніх постів йшлося про масштабні будівельні проекти мера Києва Віталія Кличка щодо доріг, парків, велотрека.

 

«Але все більше виникає питань до мера Кличка щодо цих будівництв. Чи дійсно йдеться про першочергові, важливі для міста проекти чи хитрим способом освоюються бюджети? Відкритий велотрек у центрі Києва за 100 млн. гривень – це дійсно так важливо?», - писав Павло Шеремет тиждень тому.