Ердоган придушує переворот: 265 загиблих, 2839 заарештовані (фото, відео)

18:06, 16.07.2016
Ердоган придушує переворот: 265 загиблих, 2839 заарештовані (фото, відео)

Під час спроби військового перевороту в Туреччині загинуло 265 людей, з яких 161 - поліцейські та місцеві жителі, які підтримали чинну владу.

Бунтівники втратили  104 людини, у тому числі, був вбитий один генерал, який підтримав змовників.  
 
Міжнародна федерація журналістів IFJ повідомила, що під час спроби держперевороту  був застрелений фотожурналіст Мустафа Камбаз. 
 
Таким чином, загальна кількість жертв станом на 18:00 годину  суботи становить 265 осіб.  1500 громадян отримали поранення.
 
Спроба військового перевороту почалася у Туреччині в п'ятницю ввечері. Група військових заявила, що бере управлінні країною в свої руки, щоб забезпечити дотримання конституційних прав громадян. Після цього вони оголосили в Туреччині військовий стан та комендантську годину.Танки вийшли на вулиці Стамбулу та столиці країни - Анкари. В небі літали військові вертольоти, атакуючи офіційні будівлі.

Військове керівництво були незадоволено курсом на ісламізацію країни, який проводив Президент Ердоган, і виступало за  світський шлях розвитку. Крім того, Ердоган за останній час завдав кілька чутливих ударів по керівництву армії, звільнивши нелояльних "силовиків". Тож, військові вирішили силою "відновити демократичний лад" в країні.   
 
Однак спроба перевороту у Туреччині провалилася. Турецька влада при повній підтримці місцевого населення, правлячої та опозиційних партій зуміла придушити переворот.    
 
Більшість жертв – це мирні громадяни Анкари та Стамбулу, які  вийшли на вулиці на заклик Президента Ердогана та духовних лідерів, з метою  захистити чинну владу від бунту військових.  
 
Вогонь по натовпу
 
Вночі в Стамбулі тисячі людей хоробро кидалися на танки та військову техніку заколотників біля аеропорту ім. Ататюрка,  штурмували перекриті мости через Босфор та ціною власного життя  зупиняли військових на площі Таксим. 
 
Першими жертвами стали цивільні громадяни, які намагались  пройти пішки по мосту через Босфор, однак їх зупинили військові, відкривши вогонь по людях.  Агенція DHA повідомляє про шістьох загиблих та біля сотні поранених у Стамбулі.  
 
Потужний вибух прогримів в аеропорту Стамбулу. На щастя, повідомлень про жертв серед пасажирів немає. Вночі демонстрантам вдалося розблокувати аеропорт ім. Ататюрка. 
 
Зараз робота усіх аеропортів Туреччини  відновлена. Однак зранку 80 українців  не могли вилетіти через скасовані авіарейси, повідомив генконсул України у Стамбулі Василь Боднар. 
 
Повністю відновлений автомобільний рух по мосту через Босфор в Стамбулі.   Хоча на мосту й досі стоять танки, які в паніці залишили військові .  
 
Значно більше жертв та руйнувань зазнала столиця Туреччини -  Анкара.  В мережі з’явилося жахливе відео, на якому видно,  як вертольоти, захоплені змовниками, прицільно обстрілюють   мирних  громадян, що вийшли на вулиці захищати чинну владу.  Проте, коли людей  почали   розстрілювати з повітря, вони  стали розбігатися в сторони, щоб врятуватися.  
 

Найбільших руйнувань зазнав турецький парламент, який бунтівники  обстрілювали з вертольотів, танків, а всередині будинку вибухнула бомба, спричинивши численні руйнування.  

Як розповіли законодавці, вони були  змушені сховатися, коли в парламент підірвали вибухівку, деякі з них отримали поранення.  
 


 
Заворушення в Туреччині відзначилися численними захопленнями телевізійних і новинних агентств. Зокрема, солдати увійшли до приміщення телеканалу CNN Türk.  Під час прямого ефіру були чутні постріли.   Однак до ранку більшість новинних агентств змогли відновити роботу. 
 
В Анкарі заколотники за допомогою військових вертольотів атакували також генштаб країни, штаб зовнішньої розвідки, бази спецназу, президентську резиденцію.   Солдати увійшли  до офісу правлячої Партії справедливості та розвитку.
 
Хто врятував Ердогана? 
 
Проте, турецькій владі  вдалося зберегти частковий контроль над авіацією: лояльні до Ердогана військові  збили над Анкарою два вертольоти  супротивників.
 
Залишилися вірними Ердогану й командувачі  поліції, спецназу, розвідки та  1-ї армії. Протягом ночі вони заявили про це публічно, повідомляє  DW. 
 
Запеклий опір військовим чинили поліцейські: 17 правоохоронців загинули під час оборони бази спецназу у Анкарі.  Пізніше виконуючий обов’язки голови  Генштабу Туреччини генерал Уміт Дундар повідомив про 41-го загиблого поліцейського. За його словами, усі жертви, поліцейські та мирні жителі, «загинули мучениками».  
 
За інформацією ЗМІ, повністю зруйнований готель у Мармарисі на турецькому узбережжі Егейського моря, де відпочивав Ердоган.
 
Тривалий час його місцезнаходження трималося у секреті. Були повідомлення, що він просив притулку у Німеччині. Однак вночі президент Туреччини повернувся в Стамбул, де в розблокованому від військових аеропорту імені Ататюрка його зустріли сотні людей.
 
 
Наслідки заколоту
 
Зрозумівши, що опиратися далі немає сенсу, солдати почали здаватися владі добровільно.   Турецкий телеканал NTV показав декілька десятків солдат із піднятими руками, які здалися  на мосту через Босфор.  Ще 200 озброєних військових здалися в полон у будинку Генштабу.  Це була остання установа, яку утримували заколотники.  
 
 
За даними грецьких військових, заколотники також захопили один з фрегатів ВМС Туреччини на базі в місті Гельджюк. Вони попросили про політичний притулок у Греції, але були затримані місцевою поліцією. МЗС Туреччини вимагає їхньої екстрадиції додому.
 
Тим часом, по всій країні почалися арешти та звільнення. 2839 військовослужбовців у зв’язку із спробою державного перевороту – арештовані, повідомляє агенція «Анадолу». Звільнено 2,7 тис. суддів. Премєр-міністр країни Бінали Йилдирим натякнув, що в країні може бути повернута смертна кара за спробу державного перевороту. Сам  Ердоган звинуватив у організації заколоту колишнього соратника, а нині лідера духовного руху "Хизмет", проповідника  Фетхуллаха Гюллена, який проживає у США.
 
Зрештою, «старої Туреччини більше немає», визнав сам Ердоган. І запевнив, що  «зрадники» «заплатять високу ціну».