Семитабірна «чорнуха»

12:40, 03.06.2016
Семитабірна «чорнуха»

17 липня на сімох вакантних округах буде гаряче…

Нічого кращого, аніж сумістити несумісні речі — довибори в парламент та «перезавантаження» складу ЦВК — в Україні не придумано. Втім оновлення ЦВК наразі поставлено на паузу, адже Президент вимагає від фракцій висунення як кандидатами цілковито «нових» людей, раніше з Центрвиборчкомом не пов’язаних. «Україна молода» писала про це нещодавно і планує повернутися до цiєї теми незабаром — в інтерв’ю з заступником голови ЦВК Андрієм Магерою, котре вийде на наших шпальтах наступного тижня. Найгірший варіант розвитку подій полягатиме в тому, що довибори і старт роботи нового складу ЦВК можуть хронологічно збiгтися. Це означатиме, що кампанією-2016 опікуватимуться чиновники без належного досвіду роботи та «набитої» руки. А тим часом проміжні вибори до ВР обіцяють бути складними й без того. 
Перед стартом цьогорічної кампанії деякі партії провели з’їзди, щоб визначитися з кандидатами, а деякі вирішили просто постояти осторонь. Серед тих, хто обрав «політику невтручання», зокрема, «Народний фронт». А ось «Батьківщина» вирішила делегувати на вибори юриста Сергія Власенка, колишнього очільника Херсонської ОДА Юрія Одарченка, маловідомих широкому загалу Ольгу Сікору та Людмилу Кирду, а також трьох «списочників» — Руслана Богдана, Ірину Веригіну та Тетяну Корнійчук. 
Щодо останніх з’їзд «Батьківщини» спеціально ухвалив рішення про зняття їх iз реєстрації кандидатами в депутати, а ЦВК це рішення затвердила. Свої з’їзди провели також «Самопоміч» і не парламентська нині партія «Свобода», а ще — Опозиційний блок. Останній назвав претендентів на депутатський мандат не по всіх округах. Зокрема, ОБ вирішив не лізти на вотчину олігарха Коломойського Дніпропетровщину, де також «розігрується» одне депутатське місце. Загалом же картина з округами, виставленими «на торг», є такою.
23-й одномандатний округ (Волинь) став вакантним після смерті бізнесмена Ігоря Єремєєва. Очікувалося, що претендуватиме на нього соратник Єремєєва Ігор Палиця, нинішній голова Волинської облради. Однак від партії УКРОП по Волині йтиме персона калібром менше — Ірина Констанкевич, також депутатка облради і очільниця благодійного фонду Палиці «Тільки разом». У суперники доля дає їй «бютівку» Людмилу Кирду та представника «Самопомочі» Михайла Імберовського. 
27-й округ звільнився після обрання його парламентського делегата Бориса Філатова мером Дніпра. Соратниця Філатова Ірина Томчук позмагається за округ в компанії Тетяни Ричкової (висуваниці БПП та відомої волонтерки, яка зараз займає посаду помічника міністра оборони), колишньої соратниці Олега Ляшка Вікторії Шилової, помічниці Дмитра Яроша Марини Денисенко та згадуваної вище Тетяни Корнійчук. Сильна половина людства на 27-му окрузі представлена Артемом Романюковим («Демальянс»), Сергієм Рульовим («Самопоміч») та бізнесменом Загідом Красновим, ще з 1990-х років пов’язаним iз Павлом Лазаренком. 
На 85-му окрузі (Івано-Франківщина), екс-депутат якого Ігор Насалик очолив Міненерго, кандидати такі. Це, передусім, рідний брат міністра Сергій Насалик, «свободівка» Оксана Тебешевська (член Івано-Франківської обл­ради) та висуванець Опоблоку Володимир Клюс. Тут, як і скрізь, не обійшлося й без «Батьківщини» (Ольга Сікора) та «УКРОПу» (Віктор Шевченко). 
Тим часом 114-й округ (котрий «сумує» без депутата після призначення Юрія Гарбуза головою Луганської ОДА) має наступних претендентів на крісло парламентарія. Від Опоблоку — Борис Лебедєв, від медведчукового «Українського вибору» — проросійськи налаштований Андрій Лесик, від «УКРОПу» — Роман Бручко, від «Батьківщина» — колишня голова Луганської облдержадміністрації Ірина Веригіна. Є тут й один самовисуванець — Тарас Костанчук, помічник народного депутата Семена Семенченка.
Цікава ситуація на Полтавщині. Там на 151-му окрузі, який залишив (у зв’язку з переходом на роботу в уряд) Тарас Кутовий, сам міністр висуває на своє колишнє місце голову Лохвицької РДА Володимира Рязанова. Проте, як зазначає видання «Українська правда», в БПП не раді такій пропозиції і збираються виставити іншого кандидата. Крім того, за округ поборються висуванці «Батьківщини» та «УКРОПу» (відповідно — Руслан Богдан і Інна Авраменко), «опоблоковець» Олександр Березнянський та кандидат від «Партії простих людей» Сергій Мамоян.
Боротьба за 183-й округ на Херсонщині обіцяє бути найбільш запеклою. (Депутата від цього округу Андрія Гордєєва Президент Петро Порошенко призначив головою місцевої ОДА). Передусім БПП спробує компенсувати втрату Гордєєва іншим своїм висуванцем — Андрієм Путіловим. Йому опонуватиме Юрій Одарченко від «Батьківщини», а також одіозний борець iз наркозлочинністю Ілля Кiва, представниця Опоблоку Анна Середа, член партії «УКРОП» Олександр Книга та висуванець «Самопопочі» Ігор Дудар. 
І, нарешті, про 206-й — останній вакантний округ, з якого у мери Чернігова пішов обраний від БПП депутат Владислав Атрошенко. Передусім, на цьому окрузі самовисуванцем зареєструвався скандально усунений з Блоку Порошенка Єгор Фірсов. Також серед самовисуванців — представник Аграрної партії Григорій Ткаченко. БПП делегує по цьому округу забудовника Максима Микитася, близького й до організатора «Еліта-центру» Вадима Столара, і до президентського соратника Сергія Березенка (всі троє люди з доволі одіозним бекграундом). 
Від партії «Наш край» на 206-му окрузі кандидує Олександр Соколов, від «Самопомочі» — Олександр Кірінді, від Опоблоку — Лідія Гаєвська, від «Батьківщини» — Сергій Власенко, від «УКРОПу» — Ярослав Гіріч, від «Демальянсу» — Ігор Андрійченко, від Радикальної партії — Дмитро Блауш. Очевидно, цьогорічні довибори є наймасовішими за кількістю кандидатів. А відтак і бруду на них не бракуватиме теж — кожен iз довгого списку претендентів привнесе щось своє.