Польсько-українські музичні діалоги: три концерти диригуватиме Роман Ревакович

17:22, 21.10.2024
Польсько-українські музичні діалоги:  три концерти  диригуватиме Роман Ревакович

Роман Ревакович. (Фото: Мацєй Черський.)

Найближчим часом відбудуться два концерти у Києві й один – у Черкасах, які представлять багато музики польських композиторів.

 

У Києві, у Національній філармонії України, 25 жовтня відбудеться концерт, який за своєю програмою є згадкою про подію, що відбулася чверть століття тому. Як у листопаді 1998 року, звучатимуть «Пробудження Якова» польського композитора Кшиштофа Пендерецького (тоді друге виконання в Україні після прем’єри цього твору на перших львівських «Контрастах»), Фортепіанний концерт Вітольда Лютославського (тоді українська прем’єра – соло Оксана Рапіта) та Симфонія № 1 Йоганнеса Брамса.

 

Як чверть століття тому, концерт відбудеться під батутою  польського диригента з українським корінням Романа Реваковича. Маестро – ініціатор та організатор «Днів української музики у Варшаві» після недавнього успішного десятої едиції цього фестивалю знову організовує виконання творів в Україні.

 

У київському концерті Роман Ревакович вперше диригуватиме оркестром Національної філармонії України.

 

Разом слухачам представлять особливе звучання знакового твору зі спадщини Кшиштофа Пендерецького. Композитор написав «Пробудження Якова»  у середині 1970-х. Це період  переходу  Кшиштофа Пендерецького  від авангардних шукань до свого стилю, ґрунтованого на поміркованій модерністській естетиці.

 

Тим часом музичний твір -  Фортепіанний концерт іншого класика польської музики ХХ століття Вітольда Лютославського цікавий  способами структурування. Композитор використовує повтори різними інструментами мелодійних фрагментів, що створює  ефект природності звучання. Соліст - один із кращих українських піаністів Дмитро Таванець. 

 

На завершення концерту 25 жовтня прозвучить Симфонія №1 Йоганнеса Брамса, яку німецький композитор  писав 21 рік. Твір став результатом з'ясування складних емоційних відносин Брамса з Робертом і Кларою Шуман, що базувалися на почуттях.

 

Через тиждень  після київського виступу відбудеться концерт у Черкасах,  реалізований так само Фондом Pro Musica Viva, який очолює Роман Ревакович.  У Черкаській філармонії 1 листопада прозвучить музика польських композиторів: Генрика Міколая Гурецького «Три твори у давньому стилі»; народженого у Львові Войцєха Кіляра Фортепіанний концерт № 2 (соло Дмитро Таванець); Concerto notturno Міколая Пьотра Гурецького (сина Генрика Міколая) для скрипки з оркестром (соло Андрій Павлов). На завершення – безсмертна «Мала нічна серенада» Моцарта.

 

Оркестром Черкаської філармонії  диригуватиме Романа Реваковича.

 

А 11 листопада – у день  відновлення незалежності Польщі у 1918 році  - у Національній філармонії України відбудеться концерт виключно польської музики. Окрім названих, що звучатимуть у Черкасах, відвідувачі почують також феєричну «Сінфонієтту для струнних» Кшиштофа Пендерецького та приголомшуючу гірським динамізмом «Ораву» для струнних Войцєха Кіляра. Виконуватиме Національний  ансамбль солістів «Київська камерата».

 

«Польсько-українські музичні діалоги» диригуватиме так само Роман Ревакович. Солісти: скрипаль Андрій Павлов  та піаніст Дмитро Таванець.

 

Концерти відбувається за підтримки Міністра культури та національної спадщини Республіки Польща з Фонду промоції культури.

 

«Запрошуємо шанувальників високого музичного мистецтва відвідати концерти і  разом зміцнювати польсько-українські відносини, які так сьогодні потрібні у протистоянні московській агресії», - коментує Роман Ревакович.

 

Валентина ГРИГОРЕНКО