Майстер народних інструментів та лірник фільму «Довбуш» Сергій Павліченко поліг у бою

11:22, 09.09.2024
Майстер народних інструментів та лірник фільму «Довбуш» Сергій Павліченко поліг у бою

З початку повномасштабного вторгнення Сергій Павліченко став добровольцем. (Фото: Фейсбук Roman Koval)

На Донеччині, на Покровському напрямку, загинув майстер музичних народних інструментів Сергій Павліченко.

 

Як інформує УМ, про це повідомив бандурист та очільник гурту "Хорея Козацька" Тарас Компаніченко, письменник Роман Коваль та режисер Олесь Санін у Фейсбуці.

 

Майстер створював бандури, кобзи, ліри та гуслі, а з початком повномасштабного вторгнення пішов на фронт добровольцем.

 

"Нема слів – біль і сум. Ми називали його в нашому колі старих друзів Грицько. Грицько Папуга - таке нове козацьке ймення дали йому друзі в часі відродження нашого щирого Вільного Козацтва. Щирий козак, справжній гайдамака, майстер музичних інструментів", – написав Компаніченко.

 

Також свої співчуття висловив режисер фільму "Довбуш" Олесь Санін. Він пригадав роботу майстра:

 

"Моя фотографія з Покрови у Рівному 14 жовтня 2021 року. В руках колісна ліра роботи Грицька Павлюченка. Ми були радісні і щасливі. На цій лірі тепер гратимуть учні, діти співецької школи. Її голос звучав у фільмі Довбуш. А вчора…порвалася її співаниця. Вчора прийшла звістка, що поклав голову наш братчик за нашу свободу на фронті під Покровськом".

 

Сергій Павліченко був братчиком Київського Кобзарського цеху, учасником історичного клубу "Чорні Запорожці".

 

«Загинув Сергій Леонідович Павліченко із Корсуня-Шевченківського,, майстер старовинних музичних інструментів,, козак Історичного клубу ''Холодний Яр''. Вічна слава!», - лаконічно написав Роман Коваль.

 

Як розповідає Тарас Компаніченко, майстер був активним учасником "усіх Майданів та Революцій". В ніч з 18 на 19 лютого 2014 року брав участь в штурмі Майдану та отримав поранення в протистоянні з силовиками.

 

В цивільному житті Сергій Павліченко створював кобзи, бандури та ліри.

 

Сергій Павліченко став співавтором першого фільму про "Холодноярських гайдамаків-повстанців", створив десятки народних інструментів.

 

"З перших днів повномасштабної війни – доброволець. Спершу ДФТГ, потім військо-бойова бригада. Був тричі поранений. Тепер в сонмі героїв – поліг в борні за Волю України!", – додав Тарас Компаніченко.

 

Як повідомляла УМ, український фехтувальник Ігор Храмцов поліг за Україну.