Конкурс королеви Єлизавети: переміг український скрипаль Дмитро Удовиченко

18:23, 02.06.2024
Конкурс королеви Єлизавети: переміг український скрипаль Дмитро Удовиченко

Дмитро Удовиченко блискуче відіграв усі тури конкурсу. (queenelisabethcompetition.be)

Вихованець Харківсього музичного ліцею, український скрипаль Дмитро Удовиченко оголошений переможцем - лауреатом першої премії одного з найпрестижніших міжнародних музичних конкурсів – конкурсу імені королеви Єлизавети.

 

Переможця оголосили у Брюсселі в ніч на 2 червня.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться на сайті Queen Elisabeth competition в неділю.

 

Зазначається, що Дмитро Удовиченко блискуче відіграв усі тури конкурсу, у фіналі, у день свого 25-річчя, виконав Перший скрипковий концерт Дмитра Шостаковича.

 

Вчителькою Дмитра є Людмила Вареніна. Згодом Удовиченко продовжив своє навчання у провідних німецьких ВНЗ у викладачів Бориса Гарлицького і Крістіана Тецлаффа, став лауреатом багатьох міжнародних конкурсів скрипалів.

 

У 2018 році на конкурсі Йозефа Йоахіма він здобув 2 премію, у 2022-му – 3 премію конкурсу Яна Сибеліуса, а на Сингапурському міжнародному скрипковому конкурсі у 2022-му році – 1 премію.

 

Міжнародний музичний конкурс імені королеви Єлизавети відбувається щорічно у різних номінаціях.

 

Українці вже ставали лауреатами і переможцями цього конкурсу (зокрема, 2015-го лауреатом другої премії серед скрипалів був Олексій Семененко, а 2022-го лауреатом четвертої премії став віолончеліст Олексій Шадрін).

 

Проте вперше за історію незалежної України український скрипаль здобув перемогу. Він отримає премію у розмірі 25 тисяч євро.

 

На церемонії нагородження український скрипаль демонстративно не потиснув руку одному з членів журі – росіянину Вадиму Рєпіну (музикант 2022-го отримав від путіна звання народного артиста росії, його дружина Світлана Захарова – член "Єдиної росії", підтримала російське вторгнення на територію України).

 

Конкурс королеви Єлизавети підтримує і відвідує королева Бельгії Матильда.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща продовжує підтримувати українську музику